«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Datum kreiranja 27 april 2013

Poslanici republičkog parlamenta usvojili su izveštaj Vlade Srbije o političkim i tehničkim pregovorima sa Prištinom, u okviru kog se nalazi i sporazum postignut u Briselu 19. aprila.

Rasprava u parlamentu je trajala čitavog dana, a na kraju sednice Izveštaj je podržalo 173 poslanika vladajuće većine, ali i opozicione DS, LDP, SVM, LSV, SPO-DHSS, dok je protiv bilo 24 poslanika DSS-a, kao i pojedini poslanici drugih stranaka koji dolaze sa Kosova i Metohije i samostalni poslanici Borislav Pelević i Nikola Tulimirović. Tokom glasanja jedan poslanik je bio uzdržan, a pet poslanika nije glasalo. U Vladinom izveštaju stoji da je Vlada sve aktivnosti, uključujući i pregovore Beograda sa Prištinom, izvršavala uz poštovanje Ustava i uz stalno informisanje i konsultovanje predstavnika organa lokalne samouprave sa Kosova i Metohije. U izveštaju na skoro 25 strana pored ostalog piše i da su aktivnosti Vlade i pregovori vođeni saglasno skupštinskoj Rezoluciji. Vlada je u izveštaju taksativno navela svih 15 tačaka tog sporazuma, koji je postignut prošlog petka u Briselu. Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je večeras je ova vlada spremna da sa onima koji dele viziju jake i stabilne Srbije gradi jaku i stabilnu Srbiju u ineresu naroda, bilo da on živi u centralnoj Srbiji, na Kosovu, ili van granica zemlje. Dačić je na zavešetku skupštinske rasprave o izveštaju o briselskom sporazumu istakao da je potrebno jedinstvo i da koncepcija vlade nije da napadne Srbe sa severa Kosova da bi opravdala prihvatanje tog dokumenta.  “Nije namera vlade da napadnemo Srbe sa severa, to je suludo, moramo da budemo jedinstveni”, rekao je Dačić i još jednom ukazao da vlada neće priznati nezavisnost Kosova, ali da ne može a priori da ima odbijajući odgovor na svaki predlog. On je dodao da su u pravu oni koji kažu da to nije pitanje samo sporazuma već kursa kojim drzava ide i pristupa realnosti u kojoj se nalazi. Osvrćući se na pitanja koja su poslanici tokom skoro 11-satne rasprave postavili, premijer je rekao da pregovarački tim nije pregovarao sa NATO u smisli pismenih garancija i međusobnih odnosa: “Sa (Ketrin) Ešton smo učestovali u razmeni pisama Tačiija i NATO gde je Kosovo preuzelo obavezu, a obevestio ih je pismom (generalni sekretar NATO Anders Fog) Rasmusen, da ne mogu da dolaze na teritoriju severa bez saglasnosti Kfora i to samo u slucaju prirodnih katastrofa, uz kosultaciju srpskih lokalnih lidera”. Premijer je ukazao da za to postoje razmenjena pisma i da je prvi put neko garantovao da kosovska vojska neće doći na sever. Dačić je, takođe, poručio da treba da se zaboravi Ahtisari, 2005-ta, kada je Tači bio na poternici, kao i Agim Čeku. “Vi ste tada pregovarali sa njim. Kako sada ođednom ne može da se pregovara sa onim na poternici, što kaže i SPC, a i oni pregovaraju sa predstavnicima kosovskih vlasti - da bi preživeli". 

Dačić je upitao i zašto neko ima više prava da opstane, a neko ne, govoreći o opstanku Srbije, o deci, budućnosti. On je poručio onim poslanicima koji su protiv sporazuma, među kojima i poslaniku sa liste "Nijedan od ponuđenih odgovora" Nikoli Tulimiroviću, da bi mu bilo bolje da se bavi pitanjim Vlaha u Srbiji, jer je u skupštinu ušao kao poslanik manjine iako nije siguran da ima vlaško poreklo. Poslanika DS Gorana Boganovića, koji je takođe najavio da će biti protiv sporazuma, “podsetio je da je bio u jednoj od prethodnih kosovskih vlada”. Dačić je dodao da su mu i tokom rasprave stizale SMS poruke, da će mu život posle ovoga biti kratak… “Zar je to Srbija za koju se vi borite”, upitao je Dačić. Dačić je, takođe, negirao da će Kancelarija za Kosovo biti ukinuta, rekavši da je njen direktor Aleksandar Vulin odigrao veliku ulogu, ali da se lično ne slaže sa sporazumom. “Ali to nije lično pitanje bilo koga od nas, ni Vučić ni ja nemamo pravo na lični pristup. Mi smo preuzeli odgovornost. Zar smo računali na popularnost, popularan sam što sam se 10 puta rukovao sa Tačijem, a vi ste bežali kao od kuge”, rekao je Dačić. Prema njegovim rečima, sitaucija na terenu će zavisiti od “nas samih”. Dačić je dodao i da na jugu Kosova ima više Srba nego na severu i da oni punih 14 godina žive pod kosovskim zakonima. “Što nisu otišli iz Gračanice i Štrpca? Vekovima su bili turski zakoni pa nismo napuštali Kosovo, ovo nije zajednica koja se tiče samo severa, imaće 10 opština”, podsetio je premijer. Dačić je, takođe naveo i da Srbija mora da vodi računa o Repubici Srpskoj, i to označio kao važan nacionalni interes, jer tamo živi više od milion Srba.

Prijava