«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Datum kreiranja 31 januar 2014

Gledaoci Televizije Apatin, čitaoci lista Novi glas komune i žiri glasali su za izbor kulturnog događaja, ličnost, ustanovu, gostovanje, najbolju pozorišnu predstavu, koncert, knjigu i promovisanje Apatina. 

GRAND PRIX je i  ove godine pripao Internacionalnom festivalu „Zlatna Nika“ INTERFER. Najznačajniji kulturni događaj u 2013.g. je „Grožđebal“ u Sonti. Ove godine je dodeljena i nagrada Za promovisanje apatinske kulture i izložbu slika Savi Stojkovu. Ličnost godine u kulturi apatinske opštine u 2013.g odine je Adam Vidaković, dok je za ustanovu  proglašena Narodna biblioteka „Miodrag Borisavljević“. 

Za pozorišnu predstavu godine u Apatinu 2013. godini priznanje je dobilo Narodno pozorište Sombor za „Sumnjivo lice“. Za najznačajniju promociju knjige u Apatinu 2013. priznanje je dobio autor Stevan Medić, Za koncert godine u Apatinu 2013.g. Gradski  hor „Jedinstvo“, dok je nagrada za doprinos u očuvanju kulturne prošlosti Apatina u 2013.g. pripala Margit Poganj. Nagradu publike dobio je Bojan Šimunović za izložbu slika. Svečanost je otvorio dr Živorad Smiljanić, predsednik opštine Apatin.

Odluku žirija o dodeli Gran pri nagrade pročitala je Vanja Pećanac: Nagradu za Grand pri primila je Tamara Popov, direktor i selektor festivala. Dođagaj koji je žiri izabrao kao najbolji u 2013. godini je Grožđebal – tradicionalna i najstarija kulturna manifestacija naše opštine koju organizuje OKUD „Ivo Lola Ribar“ iz Sonte. Kroz proslavu u čast grožđa, vina i jeseni, svake godine brojni gosti iz okoline, i regiona posete Sontu i apatinsku opštinu da se dive i uživaju u tradicionalnoj šokačkoj pesmi, hrani, gozbi i veselju. Najveće interesovanje vlada za običaj simboličnog venčanja kneza i kneginje kojom se lepota sonćanskih Šokaca vidi u punom sjaju.

Ove godine žiri je dodelio nagradu za promovisanje Apatina slikaru Savi Stojkovu. Iako Somborac, slikar Sava Stojkov, ne propušta kada ima priliku da u društvu u kome se nađe pohvali Apatin kao grad i izrazi želju da se Sombor i Somborci ugledaju na nas. U prostoru banje „Junaković“ svake godine prikaže neke od svojih najlepših slika i rado gostuje u Apatinu.

Po oceni žirija ličnost koja je najviše doprinela kulturnoj promociji našeg grada je Adam Vidaković, zbog nesebičnog rada na promovisanju našeg grada kroz brojne nastupe i takmičenja KUD-a „Mažoret“ čiji je osnivač, a vođa je i Tamburaškog orkestra „Tandora“. U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su tamburaški orkestar „Tandora“, članovi Gradskog hora „Jedinstvo“ i Nemanja Guzijan, solista GKUD-a „Dunav“.

Prijava