«  februar 2024  »
pusčpsn
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Datum kreiranja 09 jul 2014

U organizaciji Ambasade Italije i privredne komore Srbije u Beogradu je održan seminar na temu „Friuli Venecija Đulija u susret Srbiji – Mogućnosti za investicije i razvoj" u čijem radu je učestvovala i opština Apatin. 

Na konferenciji koja je okupila u Privrednoj komori Srbije privrednike iz Srbije i Italije, predstavnike vlada dve zemlje i druge zvaničnike, učestvovao je i dr Živorad Smiljanić, predsednik opštine Apatin. Za njih je organizovana prezentacija rada glavnih privrednih organizacija iz Italije koji se odnose na energetiku, infrastrukturu, razvoj tehnologija i poljoprivrede. - Robna razmena Srbije i Italije prošle godine vredela je pet milijardi dolara, a danas u našoj zemlji posluje oko 500 italijanskih firmi koje zapošljavaju više od 30.000 radnika.

Ovi podaci su jasan pokazatelj odličnih političkih i privrednih odnosa Srbije i Italije, ali i partnerskih i privrednih odnosa Apatina i Italije obzirom na činjenicu da italijanska kompanija „Fleš Srb“ u Slobodnoj zoni Apatin, u rejonu RTC-a gradi fabriku za doradu i bojenje tekstila koja će uposliti više od 200 radnika, rekao je dr Smiljanić, predsednik opštine Apatin.

Italija je prvorazredni partner srpske privrede, saradnja je izuzetna, ali ima dosta prostora za unapređenje kroz zajednička ulaganja i nastup na trećim tržištima, rekao je Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije na poslovnoj konferenciji srpskih i italijanskih investitora. Ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco zahvalio je PKS i Vladi Srbije na inicijativi da se u saradnji sa italijanskim partnerima organizuje poslovna konferencija koja je, kako je rekao, konkretizacija navoda da Italija investira u budućnost Srbije. Ambasador je izrazio očekivanje da će se italijanski i srpski privrednici još bolje upoznati i dogovoriti konkretnu saradnju.

Srbija nakon katastrofalnih poplava ima potrebu da „izbalansira” privredu, što zahteva strane investicije, dodao je ambasador. Srbija je spremna da uspostavi još bližu i efikasniju saradnju sa Italijom, u saobraćaju, infrastrukturi, energetici, naročito u obnovljivim izvorima energije, izjavila je Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade Srbije.

Mi smo vrlo pripremljeni i željni da zajednički napravimo nove korake. Italija je jedan od najznačajnijih partnera Srbije, srpski izvoz na italijansko tržište u proteklih deset godina povećan je pet puta, a uvoz dva, podsetila je Mihajlović, koja je i ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Prijava