«  februar 2024  »
pusčpsn
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Datum kreiranja 04 jul 2015

Nema onog ko ne zna za „Apatinske ribarske večeri“, najdužu letnju manifestaciju u zemlji, pa i šire. Ove svečanosti su decenijama zaštitni znak Apatina, a istorijski kalendari kažu da datiraju još iz 18 veka.

Ova manifestacija je osmišljena u čast plavom Dunavu, danu Sv. Petra i svima koji su živeli pored reke i od najstarijeg zanata – ribasrtva.

Već prvog dana Ribarskih svečanosti grad je zamirisao paprikašem koji su kivali najmlađi, uz tradicionalni defile mažoretkinja kroz grad i nastupom KUD-ova.

Ovogodišnje svečanosti su posvećene obeležavanju 70 godina od kolonizacije i dolaska Ličana u Apatin koji je od tada, pa do danas izmenio u potpunosti svoje lice grada, kako prema reci, tako i prema svima onima koji u naš kraj svake letnje manifestacije rado dolaze.

Prvi put u istoriji grada, Ribarske večeri su počele na novom Trgu Nikola Tesla koji je i osmišljen da bude prostor zahvalnosti najvećem ličkom geniju u najvećem  ličkom gradu.

Centarje u sredui četvrtakbio obojen nasmejanim licima svih generacija koji su rešili da večernje sate provedu u svom gradu uz bogat muzičko scenski program.

 Sve njih je impresionirala spektakularno opremljena bina koja svojom monumentalnošću  parira i „stejdževima“ kakvi se viđaju u mnogo većim gradovima.

U sredu uveče, kada su i zvanično počele 52. Apatinske ribarske večeri, već po tradiciji ih je pred više hiljada građana otvorio dr Živorad Smiljanić, predsednik opštine Apatin:

Potom je spektakularni vatromet ozvaničio početak manifestacije.

Grad i trg su bili prepuni ljudi koji su želeli da budu deo tradicionalnog šetanja glavnom ulicom. U okviru bogatog programa, u Galeriji Menader je otvorena izložba „Vodenice na Dunavu“„50 Godina od velike poplave“, dok je u Muzeju Dunava priređena Međunarodna izložba najvrednijih poštanskih marki iz regiona u maniru obeležavanja kolonizacije. 

Na levoj strani koverte, u gornjem delu, predstavljen portret Nikole Tesle, dok se ispod njega, na gornjem delu ličke kape nalazi broj 70 koji predstavlja jubilej  dolaska Ličana u Apatin.

Treći element,  lokomotiva sa vagonima,  pojavljuje se sa desne straneprethodnih motivai simbolizuje proces kolonizacije u čijem je duhu ovogodišnja manifestacija.  U subotu je održan susret kolekcionara. 

Zagrejavanje pred otvaranje i nastup popularne pop grupe S.A.R.S.  upriličio je estradni program Tamburaškog orkestra „Tandora“ iz Sonte, „Bure, Saša, Kalaba i Voja“ i „Dolly Bell“,  u četvrtak je nastupala Ana Kokić, dok je u petak publiku oduševio Đženan Lončarević.

Prijava