«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Datum kreiranja 03 novembar 2016

NOVI KRITERIJUM STIPENDIRANJA STUDENATA NAŠE OPŠTINE - STIPENDIJA NIJE SOCIJALNA KATEGORIJA, KAŽE DUBRAVKA KORAĆ

Znate li čije su ovo reči:

“OMLADINA MI JE AKCENAT! MI SMO TI IZ SNS, KOJI SMO VIDELI DA U BUDŽETU IMA PROSTORA DA SVAKI STUDENT KOJI REDOVNO STUDIRA DOBIJE POMOĆ, I TO SUMU OD 10.000 DINARA.

MI ZNAMO KOJE SU DEFICITARNE STRUKE U APATINU I TI STUDENTI ĆE DOBITI 20.000 DINARA. A, TO JE PO MENI JEDNA LEPA SUMA ZA SVAKOG STUDENTA DA DOBIJE.”

Ako ste pomislili da je to rekla Dubravka Korać, nije tačno. Nije ona jedini lažov po tom pitanju.

Ima jedan mnogo veći, koji je to rekao, a danas nema srama i stida da to porekne.

Ovo su reči Radivoja Sekulića, predsednika opštine direktno u kameru.

A šta kažu danas laža i paralaža:

- Kada govorimo o stipendijama, TAČNO JE DA SMO OBEĆAVALI STIPENDIJE OD 10.000 i 20.000 dinara. I tačno je da ćemo mi to da ostvarimo!!! Ne u narednoj budžetskoj godini, jer sada nismo u mogućnosti!!!

Umesto izvinjenja svim studentima i građanima, opet obećanja i ludima radovanja.

U svom nemuštom izlaganju, ni Sekulić se nije izvinuo za izgovorene laži, nego nastavio u svom stilu:

- Iznos mesečne stipendije i dalje ostaje isti, tj. 7000 dinara po studentu.

Kada smo napravili plan koliko studenata imamo koji treba da dobiju stipendije, mala razlika je kod upisa u prve godine. Pošto smo uvideli da ima prostora, a na zahtev maturanata koji su završili da im se omogući bolji pristup, urađena je nova kategorizacija, sa 18 bodova prosek ocena u zadnje četiri godine spustili smo na 17, da bi veći broj đaka mogao da primi stipendiju i jedino je tu razlika, rekao je Sekulić.

Dakle, ništa od povećanja stipendija. Bila je to, što bi klici rekli u žargonu rekli: “žvaka za ludaka”.

- U predizbornoj kampanji ste najavljivali da će naši studenti dobiri stipendije od 10.000 i 20.000 dinara i da ćete učiniti veliki korak da napravite nešto bolje. Međutim, sada pričate da je dovoljno 7.000 dinara, rekao je Miodrag Bakić i dodao:

Srbija je uzela naš model da je stipendija 7.000 dinara, a vi ste to kritikovali da je to malo. I šta sada? Pošto je Vučićeva vlada rekla da bude tolika cifra, vama je to odjednom u redu i zaboravili ste na obećanja.

Napravili ste takve zahteve da nećete ni slučajno imati taj broj studenata.

Ovi naši studenti koji imaju ugovore, oni će da završe studije za koje će biti stipendirani. Proverio sam koliko je to malo studenata koji će, u toj razlici između 17 i 18 bodova, dobiti stipendije, rekao je Bakić.

Bakić je dodao da će na ovaj način stipendije dobiti samo odlični učenici, eventualno mogu jednu godinu srednje škole završiti sa vrlodobrim uspehom, što jeste za pohvalu, ali je zaboravljeno da veliki procenat vrlo dobrih učenika na vreme završava studije i čak su procentualno bolji od odličnih, a ovom kategorizacijom su isključeni iz mogućnosti da dobiju stipendije.

 - Kada su u pitanju uslovi, prosek 8.00 nije nedostižan, ima nas na državnim fakultetima koji smo to ostvarili. To je prosek koji svaki student koji profesionalno studira može da ostvari,rekla je  Dubravka Korać, zamenik predsednika opštine.

Ona je dodala da od 324 stipendije, 100 stipendija je u mirovanju, to su studenti koji su, kako je rekla stare vlasti, mogli da ništa ne rade godinu dana i iduće godine ponovo primaju stipendiju.

- Stipendija nije socijalna kategorija, nigde. Državnu stipendiju ne dobija niko na osnovu materijalnog statusa njegove porodice. Nijedan univerzitet, država i donator  ne traži materijalni status, već koliko je neko posvećen učenju, rekla je Korać.

- Prosek 8.00 će se pojaviti kao problem, jer je na fakultetu najvažnije da na vreme završite, da dajete go-dinu za godinom. Međutim, zaboravljate i da mnogi đaci moraju da rade da bi završili studije, a uz rad teško mogu da jure prosek ocena. Na državnom fakultetu imati visok prosek je veliki izazov. Naravno da ima studenata koji to ostvaruju, samo trebamo biti svesni da su kriterijumi za ocene na državnim fakultetima na znatno višem nivou, rekao je dr Živorad Smiljanić,

Studente treba motivisati da završavaju studije u redovnom roku, a da li će nova kategorizacija omogućiti većem ili manjem broju učenika naše opštine da se školuje, ostaje tek da se vidi.

Prijava