«  februar 2024  »
pusčpsn
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 04 septembar 2012
Štampa

Odluka o pojeftinjenju 300 lekova, koju je Vlada usvojila nedavno, počela je da se primenjuje za vikend, ali mnogi kažu, mogla bi da izazove veliku nestašicu mnogobrojnih medikamenata, pa čak i onih neophodnih najtežim bolesnicima.


Vlada Srbije je, da podsetimo, dala saglasnost na novi pravilnik o listi lekova koji se propisuju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, kojim je više od 300 lekova domaćih i stranih proizvođača sa liste RFZO dobilo niže cene. One se kreću, kako smo saznali u apoteci Doma zdravlja u Apatinu, uglavnom oko 10 odsto ali ima lekova čija je cena niža čak i do 60 odsto. Istovremeno, cene su povećane za svega 12 lekova.

Sniženje je, po obrazloženju Vlade, posledica usaglašavnja sa cenama tih istih lekova u referentnim zemljama - Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji, ali ono što mnoge buni I dovodi u dilemu je činjenica da su kod nas cene korigovane primenom kursa od 99,29 dinara za evro, a on je od pre 15 meseci praktično„prevaziđen".
Kakve će efekte ova nova uredba doneti građanima, prema rečima Vesne Stambolija, šefa apoteke Doma zdravlja Apatin, teško je predvideti je je činjenica I da su neki lekovi kod kojih se pacijenti plaćali učešće, tog dela sada oslobođeni- na primer Hemokvina 20 miligrama, ali isto tako za koje se nije plaćalo učešće sada je obavezno- primer Zorkaptila.

Inače, što se same snabdevenosti lekovima tiče ovde se ulažu maksimalni napori da se obezbede u toj meri da pacijenti ne moraju da odlaze do Sombora ili dalje, ali je činjenica da ima I deficitarnih lekova kojih jednostavno u veleprodajama nema. Slučaj je to na primer sa Madoparom, Lasiksom , Lopionom ili sirupom Brufen. Tu ostaje, kako kažu, da se pacijenti naoružaju stpljenjem I da se, poput apotekara, nadaju da će tih lekova na tržištu biti u najskorije vreme.

Prijava