«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 19 septembar 2012
Štampa

U trgovinama je poslednjih dana primetna nestašica ulja I šećera. Međutim, prvekoličine ulja i šećera iz Robnih rezervi mogu se očekivati u trgovinama Srbije već od sutra, najavio je direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić.

Ulja i šećera uglavnom nema u prodaji od prošle nedelje, a to je gotovo jasan znak da je  poskupljenje ovih namirnica neminovno. Bojazan mnogih da će se suša i porast cena hrane na svetskom tržištu odraziti i na stanje u prodavnicama obistinila se , a nadležni kažu da će sprečiti nagle skokove cena, skrivanje robe i druge špekulacije i da je inspekcija ovih dana u pojačanoj kontroli. Podsećamo, Vlada Srbije je 14. septembra donela odluku da se iz robnih rezervi interventno proda po pet hiljada tona rafinisanog suncokretovog ulja i šećera, kako bi se zaštitilo tržište i obezbedila normalna snabdevenost stanovništva tim namirnicama.

Pored ovih 5.000 tona ulja i šećera intevenisaćemo i dalje ukoliko se za to ukaže potreba i ukoliko ne stabilizujemo tržište ovom prvom intervencijom, poručio je ministar trgovine Rasim Ljajić i ocenio da je do nestašice tih proizvoda došlo zbog problema kod dobavljača.Inače, kada se već govori o ovom problemu nestašica treba reći da se kod potošača ispoljava i psihološki momenat.Potvrdili su nam to I u brojnim apatinskim trgovinama I trgovinskim lancima gde je primetno da potrošači iz straha od poskupljenja kupuju veće količine robe koje ima, a koje procenjuju da će poskupeti. Tražnja je povećana za uljem za  čak 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali tog ulja u rafovima sada nema. Traži se I šećer koji se još uvek može pronaći po ceni od 97 dinara za kilogram, a u povećanim količinama traži se I brašno  testenina.  Najavljuje se inače da će maloprodajna cena  ulja koji bude stigao u prodavnice iz robnih rezervi, biti 142,56 dinara za litar, a proizvođači kao jedan od razloga za nedovoljno snabdevanja trgovina , navode da su potrošene zalihe suncokreta roda 2011. godine

Prijava