«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 16 oktobar 2012
Štampa

Na prvom regionalnom susretu organizacija SUBNOR-a , dr-Živoradu Smiljaniću uručena plaketa sekcije boraca Šeste proleterske divizije „Nikola Tesla“ iz Beograda.
U Apatinu je danas organizovan prvi regionalni susret organizacija SUBNOR-a na kojem su o daljoj saradnji boračkih organizacija razgovaralči predstavnici SUBNOR-a iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Bečeja, Sombora, Belog Manastira, Borova, Osijeka i apatina- grada domaćina današnjeg susreta.

Inicijativa da se organizuje ovakav regionalni susret potekla je, da podsetimo, prošle godine od boraca NOR-a iz Belog Manastira, a svesrdno je prihvaćena od strane mnogih boračkih organizacija u Srbiji ali i Zajednica udruga antifašista iz susedne Hrvatske- na primer, Borova, Osijeka, Belog Manastira i drugih gradova.

Kako je danas na ovom susretu rečeno, Apatin je sa razlogom izabran za grada domaćina prvog ovakvog okupljanja jer jer je ostao dosledan negovanju borbene i slobodarske tradicije NOR-a .
Predstavnici boračkih organizacija iz pomenutih gradova prvo su minutom ćutanja odali poštu svim svojim ratnim drugovima koji su dali svoj život za slobodu, a potom ih je sve pozdravio predsednik opštine, dr Živorad Smiljanić. On je, između ostalog, napomenuo da se Apatin i njegovi stanovnici ponose svojom prošlošću i činjenicom da u gradu živi veliki broj potomaka boraca NOR-a koji nikada neće zaboraviti za koje su se časne ideale botili njihovi preci.

Za dr Živorada Smiljanića mnogi iz plejade boraca koji su danas bili prisutni ovom prvom regionalnom susretu organizacija SUBNOR-a imali su samo reči izuzetnih pohvala i zahvalnosti za sve ono što je činio i čini kako bi se i dalje negovale borbene i slobodarske tradicije NOR-a. Baš zbog toga Sekcija boraca 6. ličke proleterske divizije „Nikola Tesla“ i 35. ličke udarne divizije dodelila mu je plaketu, a predstavnik te proslavljene jedinice iz NOR-a napomenuo je da je dr. Smiljanić prvi dobitnik ovako visokog priznanja što dovoljno govori koliko ga borci cene i uvažavaju. Tople reči sličnog sadržaja uputili su mu i predsednici zajednice udruga antifašista Osječko-baranjske županije, Udruge iz Borova kao i predstavnici Opštinskih organizacija Subotice, Bečeja i Borova koji su mu, takođe, danas uručili zahvalnice i prigodne poklone za izuzetan doprinos negovanju i razvijanju tradicija NOR-a i ostvarivanju ciljeva i zadataka SUBNOR-a.

Prijava