«  februar 2024  »
pusčpsn
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 17 oktobar 2012
Štampa

Kulturno umetničko društvo „Prigrevica“ je na poziv KUD-a „Sveti Vrači“ iz Gornjeg Stupnja, gostovalo u Aleksandrovcu, povodom obeležavanja „49. Župske berbe“ i učestvovalo među 15 društava.

Prigrevčani su se predstavili izvođačkim ansamblom koji je odigrao srpske igare iz okoline Teslića, koreografa Nemanje Borojevića i pesmama u izvođenju pevačke grupe „Lazarice“ pod rukovodstvom Čedomira Ilića. Bila je ovo uzvratna poseta društvu „Sv. Vrači“ koji su gostovali u Prigrevici 2010. godine povodom majskih svečanosti.

I to nije sve od uspeha prigrevačkog kulturno-umetničkog društva. Učestvovali su i u polufinalu emisije „Šljivik“ RTS-a, održanoj u Beogradu 12. oktobra, gde je izvođački ansambl odigrao „Srpske banijske igare“.
Nakon Zonske smotre folklornog stvaralaštva odraslih u Apatinu usledio je plasman na Pokrajinski festival folklornog stvaralaštva odraslih u Rumi koji će se održati 2., 3. i 4. novembra i kao i plasman na Festival najboljih ansambala sela Srbije u Kličevcu u 2013. godine.

- Od osnivanja društva svake godine smo učestvovali na smotrama, ali samo jedne uspeli sa folklornim ansamblom i izvođenjem narodnog običaja da postignemo učestvujemo na republičkom festivalu na Oplencu u Topoli. Ove godine smo, kao prvi ansambl iz naše opštine, plasirali se na Pokrajinski festival u Rumu sa dvadesetominutnim programom. Koreografu-umetničkom rukovodiocu Nemanji Borojeviću, i ansamblu, postavljen je težak zadatak ali se veliki trud i rad isplatio, a uložena sredstva za nabavku nošnje dobijena iz sredstava samodoprinosa i iz budžeta opštine su opravdana. Orkestar je pojačan sa izvođačima na starim narodnim instrumentima Radovanom Todićem, solistom na šargiji, Milanom Dakićem, solistom na usnoj harmonici i Mirkom Pinjom iz Kljajićeva, solistom na tamburici. Zajedno kao tim, rukovodstvo KUD-a, koreograf, članovi ansambla, orkestra i pevačka grupa postigli smo cilj - učešće na Pokrajinskom festivalu, rekla je Radmila Ilić, predsednik Upravnog odbora KUD-a „Prigrevica“.

Prijava