«  februar 2024  »
pusčpsn
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 22 oktobar 2012
Štampa

Zajednička vežba vojske i policije u cilju uvežbavanja pružanja pomoći civilima u slučaju prirodnih nepogoda i tehnoloških katastrofa, počeće danas na 48 lokacija u Srbiji. Na združenoj vežbi "Reka 2012" biće ukupno angažovano više od 1.200 ljudi, učestvuju i pripadnici Gorske služba spasavanja i Crvenog krsta Srbije, a završni deo vežbe je u četvrtak, 25. oktobra, kod Titela.

"Vežba se realizuje na 48 različitih lokacija od severa do juga Srbije po temi podrška civilnim strukturama u suprotstavljanju nevojnim pretnjama bezbednosti", rekao je ranije Tanjugu komandant vežbe pukovnik Saša Stefanović.
Stefanović je objasnio da je vežba trostepena, što podrazumeva angažovanje na strategijskom operativnom i taktičkom nivou.
On je precizirao da će završni deo vežbe, odnosno prikaz sposobnosti biti organizovan 25. oktobra, "na danu vosokih zvanica", u širem rejonu Titela, odnosno na ušću reke Belje u Tisu.
Stefanović, koji je pomoćnik za planiranje i podršku Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije, rekao je da će tada biti angažovano oko 430 pripadnika vojske, policije, Crvenog krsta i Gorske službe.
Cilj vežbe je obučavanje i uvežbavanje pripadnika Vojske Srbije radi unapređenja sposobnosti za planiranje operacije podrške civilnim organima u suprotstavljanju neoružanim pretnjama bezbednosti.
Koordinacija aktivnosti sa snagama Sektora MUP-a za vanredne situacije na pripremi i izvođenju zajedničkih operacija u podršci civilnim strukturama u slučaju prirodnih i tehnoloških katastrofa, takođe je cilj vežbe.Na danu visokih zvanica biće prikazan deo sposobnosti Vojske Srbije, MUP-a, Crvenog krsta Srbije i Gorske službe spasavanja u zaštiti i spasavanju stanovništva od posledica izazvanih poplavama.U sklopu završnog dela vežbe biće angažovani i pripadnici Žandarmerije i Helikopterske jedinice MUP-a, a biće prikazana, između ostalog, i evakuacija stanovništva i dobara vodenim putem, izvlačenje vozila sa dna reke, spasavanje osoba iz vode...  Učesnici vežbe prikazaće i rad prijemno-prihvatne ambulante i hirurške ekipe, gašenje požara uz upotrebu helikoptera, sanaciju oštećenog nasipa, zbrinjavanje i evakuaciju unesrećenih iz provalije, asanaciju terena... Posetioci će moći da vide avion "An-26", helikoptere "gazela", "Mi-8" i "AB212", brodove Rečne flotile - minolovac, remorker, patrolni čamac, desantno-jurišni čamac, amfibijski transporter,
Na vežbi će biti angažovano oko 950 pripadnika Vojske Srbije, oko 130 predstavnika MUP-a, oko 40 pripadnika Gorske sluzžbe spasavanja i oko 130 pripadnika Crvenog krsta Srbije.

Prijava