«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 02 novembar 2012
Štampa

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin održao je konferenciju za novinare povodom raspisivanja četiri konkursa za dodelu bespovratnih sredstava i subvencionisanje otvaranja novih radnih mesta, na osnovu sredstava koja proizilaze iz rebalansa budžeta AP Vojvodine, koja treba da budu utrošena do kraja ove budžetske godine.

Reč je o Javnom pozivu poslodavcima za dodelu subvencije za otvaranje novih radnih mesta u AP Vojvodini u 2012. godini, koji predstavlja osnov za dodelu državne pomoći male vrednosti (de minimis). Subvencija za otvaranje novih radnih mesta, u jednokratnom iznosu, odobrava se poslodavcima koji otvaraju nova radna mesta, kako bi se zaposlila nezaposlena lica prijavljena na evidenciju nacionalne službe za zapošljavanje na teritoriji AP Vojvodine, kao i poslodavcima koji su zahtev sa biznis planom podneli po Javnom pozivu.

Kako je Vasin istakao, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova dodeljuje subvencije u ukupnom iznosu od 117. miliona dinara za više od 800 radnih mesta. Visina subvencije iznosi 130 hiljada dinara po novootvorenom radnom mestu. Dodatak na subvenciju u visini od 20 hiljada dinara, (ukupan iznos subvencije je 150 hiljada dinara) dodeljuje se poslodavcu koji zapošljava lica starija od 50 godina. Vasin je rekao da je ovo najracionalniji vid otvaranja novih radnih mesta u Srbiji, jer ova subvencija licu koja se kroz nju zapošljava najmanje dve godine radnog odnosa. Konkurs će biti raspisan do 9. novembra.

Drugi konkurs raspisan je za dodelu bespovratnih sredstava opštinama i gradovima u AP Vojvodini koji imaju specijalne bolnice za rehabilitaciju - banje, a namenjena su za podizanje konkurentske sposobnosti banja u cilju razvoja turizma u Vojvodini u 2012. godini. Kako je Vasin rekao, ciljevi finansiranja su unapređenje konkurentnosti vojvođanske turističke ponude na domaćem i stranom tržištu, jačanje kapaciteta banjskog turizma, kao i kapaciteta i infrastrukture opština i gradova koje na svojoj teritoriji imaju Specijalne bolnice za rehabilitaciju - banje, a takođe i pružanje podrške sektoru turizma u opšte.

Sredstava izdvojena za ovu namenu iznose 13 miliona dinara. Treći konkurs raspisan je za dodelu bespovratnih sredstava nevladinim organizacijama i ostalim neprofitnim institucijama za razvoj i revitalizaciju oislova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno, poslovima domaće radinosti na teritoriji AP Vojvodine. Sredstva izdvojena po ovom projektu iznose 5,8 miliona dinara.
Vasin je kao ciljeve finansiranja istakao podsticanje aktivnosti kojima se afirmišu poslovi koji se smatraju umetničkim i starim zanatima i poslovima domaće radinosti, unapređenja rada neprofitnih organizacija i udruženja građana koji imaju za cilj očuvanje umetničkih i starih zanata, podrška programima i aktovnostima usmerenim na nabavku opreme ili investiciona ulaganja kojima će se unaprediti rad na očuvanju umetničkih i starih zanata, ali i za podršku programima za unapređenje i razvoj procesa poslovanja i obučavanja kadrova za vršenje starih zanata i obezbeđivanje potrebne literatute i različitih nastavnih sredstava i učila.

Vasin je na kraju izdvojio četvrti, kao tradicionalni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za finansiranje projekata namenjenih programima i aktivnostima udruženja žena na selu u Vojvodini, sa ciljem ekonomskog osnaživanja žena u ruralnim sredinama. Vasin je rekao da se prilikom svakog donošenja budžeta, ili rebalansa budžeta, dodeljuju sredstva za seoske žene, i podsetio da u Vojvodini ima oko 300 udruženja seoskih žena.

Reč je o 100 hiljada dinara po projektu, odnosno o ukupno 2 miliona dinara bude izdvojeno, a ciljevi finansiranja su podsticanje aktivnosti i programa kojima se afirmiše ženski stvaralački potencijal, unapređenje rada seoskih neprofitnih organizacija i udruženja građana, podizanje kapaciteta seoskih ženskih organizacija za unapređenje kulturne i turističke ponude u njihovim lokalnim sredinama, kao i mogućnosti njihovog međusobnog povezivanja i saradnje, kao i pružanje podrške aktivnostima kojima se unapređuje položaj žena na selu, njihovo ekonomsko osnaživanje i edukacija, kao i podsticanje stvaralaštva i ovladavanje znanjima i veštinama u oblasti usluga u etno i agro turizmu.

Prijava