«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 09 novembar 2012
Štampa

Zdravstvene ustanove u Srbiji tokom sledeće godine biće umrežene i imaće jedinstvenu bazu podataka sa zdravstvenim dosijeima svih pacijenata u zemlji, najavila je ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Baza će sadržati sve podatke, analize i rezultate osiguranika, radili ih u privatnoj ili državnoj ustanovi, što će zaustaviti ponavljanje procedura, skratiti put do pravovremene zdravstvene zaštite i olakšati lečenje pacijenata, ali i doneti uštede srpskom zdravstvu, rekla je Đukić Dejanović.

Uredićemo sistem tako da će se svako lečiti tamo gde treba, zdravstvenu kulturu ćemo podići na viši nivo i napraviti elektronsku kartoteku, kazala je ministarka. Ona je objasnila da će elektronska kartoteka biti centralizovani softverski sistem u koji će biti umrežene sve zdravstvene ustanove, a sadržaće dosijee svakog od nas.

Pacijent koji dođe u bolnicu neće morati iz početka da radi analize koje je prethodno uradio ako to nije potrebno, jer će ona sadržati sve rezultate analiza, dijagnoze, u bilo kojoj ustanovi da su rađene. Lekar bi klikom na samo jedno dugme imao zdravstvenu biografiju svakog čoveka", rekla je Đukić Dejanović. Prema njenim rečima, plan je da za početak budu umreženi svi domovi zdravlja i da se tokom sledeće godine napravi baza podataka, a da se za umrežavanje iskoristi novac nekog međunarodnog projekta.

Prijava