«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 09 novembar 2012
Štampa

Krajem oktobra u Ingolštatu u Nemačkoj održan je početni sastanak u okviru projekta koji će u narednom periodu biti realizovan u zaštićenim prirodnim područjima uz čitav tok Dunava kroz Evropu.

Somborsko šumsko gazdinstvo predstavljali su direktor Ognjen Ivošev i samostalni referent za zaštitu životne sredine Radmila Šakić. „Danubeparks step 2” (Dunavski parkovi korak 2) je projekat utemeljen na uspehu trogodišnje međunarodne saradnje između zaštićenih područja duž Dunava odobren je od strane strane „South East Europe” programa.

Petnaest projektnih partnera osnovalo je mrežu zaštićenih prirodnih dobara unutar koje svi sprovode iste mere zaštite i unapređenja prirode. Predstavnici JP „Vojvodinašume”, kao upravljača Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje” koji je u prethodnom projektu „Danubeparks 1” imao status partnera-posmatrača, u novom ciklusu projekta osigurali su status ravnopravnogpartnera.

Učvršćivanje mreže i proširenje saradnje kao i komunikacija sa javnošću putem brojnih festivala, izložbi i drugih događaja intenziviraće dosadašnju saradnju i uspešnost projekta u naredna 23 meseca, koliko je predviđeno za sprovođenje projekta. Projektovani budžet za „Gornje Podunavlje” iznosi 170 hiljada evra.

Projekat „Monitoring i zaštita odabranih Natura 2000 vrsta na području dunavskog prekograničnog područja Srbije i Mađarske odobren je od strane IPA prekograničnog programa Mađarska – Srbija. Nosilac projekta je JP „Vojvodinašume”, a predviđeno je da se u SRP „Gornje Podunavlje” i Nacionalnom parku „Dunav-Drava” iz Mađarske sprovode istovetne mere zaštite i praćenja dvadeset najugroženijih vrsta ptica i riba. Za realizaciju projekta predviđeno je 130 hiljada evra, a trajanje je dve godine.

Prijava