«  februar 2024  »
pusčpsn
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 14 novembar 2012
Štampa

Prema najnovijoj odluci Ministarstva poljoprivrede, sva poljoprivredna gazdinstva stavljena u pasivan status zbog dospelih, a neizmirenih kredita iz 2011. i 2012. godine, biće vraćena u aktivan status do 1. decembra ove godine.

"Na osnovu ove odluke poljoprivrednici koji su bili u pasivnom statusu dobiće mogućnost da podnesu zahteve za subvencije", precizirano je u saopštenju. Pomenuto Ministarstvo podseća da su krediti odobreni na osnovu uredbe za podsticanje poljoprivredne proizvodnje putem kreditne podrške kroz subvencionisanje dela kamate iz prošle i ove. godine. Nakon 1. decembra 2012. godine poljoprivredna gazdinstva koja ne otplate dospele kredite ili kojima reprogram ne bude odobren, biće vraćena u pasivan status. Poljoprivredni proizvođači u Srbiji mogu još sutra da kupe regresirano dizel gorivo za obavljanje jesenjih radova na svim pumpama Naftne industrije Srbije Njima je na raspolaganju , podsećamo, 40 litara dizel goriva (dizel D2 i evrodizel) po hektaru prijavljenog obradivog poljoprivrednog zemljišta, koje se kupuje po važećim maloprodajnim cenama i kasnije regresira.Iz Ministarstva poljoprivrede ranije su apelovali na poljoprivredne proizvođače da tokom kupovine goriva obrate pažnju na tačan broj registrovanog poljoprivrednog gazdinstva koje se upisuje na fiskalni račun prilikom kupovine.
Inače, iako se gorivo moglo I može kupovati više puta,  zahtevi za regresiranje i refakciju plaćene akcize mogu se podneti samo jednom, nadležnoj filijali Uprave za trezor, najkasnije do 22. novembra pve godine.
Naime, kada poljoprivrednik kupi količinu goriva koja mu pripada, sa popunjenim fiskalnim računima odlazi u Upravu za trezor i podnosi dva zahteva. Jedan je za regres goriva koje daje Ministarstvo i on iznosi 23 dinara po litru uz popust koji daje ovlašćeni distributer od 15,40 dinara za D2 i jedan i po dinar za evrodizel.
Drugi zahtev je iznos refakcije, čiji iznos će biti utvrđen u skladu sa propisima o povraćaju akcize.

Prijava