«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 08 januar 2013
Štampa

Pretplatnici mobilnih telefona poslednjih nekoliko dana na displejima mobilnog telefona imali su propuštene pozive s nepoznatog broja iz inostranstva,a operatreri upozoravaju korisnike da ne uzvraćaju pozive da ne bi bili olakšani za poprilične novčane iznose.

Ovaj način prevare poznat je već godinama i bilo je nekoliko žarišta u raznim delovima sveta, a pozivi se šalju nasumično sa opreme nepoznatog operatera, najčešće iznajmljene, u razne fiksne i mobilne mreže i identifikuju se kao propušteni.

Potvrđeno je da se radi o prevari, ali da li i na koji način neko profitira od ovoga, nije poznato. Postavlja se pitanje, na koji način se bogate oni koji organizuju ovakve kriminalne radnje iz dalekih delova sveta.

U kompaniji Telenor su novinaru TV Apatin rekli  da je broj koji je osvanuo na displeju mob.tel TV Apatin već registrovan kao „broj prevare“.
Radi se o broju +88233010842  ili +88213220035, a poziv na ovaj broj naplaćuje se u startu sa nekoliko evra.

Cela prevara osmišljena je tako da nakon što pretplatnik odluči pozvati broj sa displeja, s druge strane se javlja zavodljiv ženski glas koji ljubazno zamoli da poziv ponovi sutra kako bi mu rekla nešto važno. Broj prevare osvanuo je drugog dana Božića na redakcjkom telefonu NGK, a o propustenim pozivima broja prevare je obavestena služba „telenora“ koja se oglasila saopštenjem, u kome se kaže:

Kada korisnik  dobije navodno propušten poziv, a zatim ga pozove, on čuje  odziv govorne mašine ili jednostavno čist kanal, ali u svakom slučaju uspostavljanje i vreme trajanja poziva tarifira se po standardnom cenovniku za tu zonu međunarodnog tarifnog plana. Veza koja se uspostavi može biti i satelitska, a u tom slučaju uvek je reč o veoma udaljenim i samim tim skupim destinacijama, te se zato mogu napraviti znatno veći računi nego inače. Telenor, kao ni drugi operateri, nije u mogućnosti da blokira ove pozive, između ostalog i zato što stižu sa uvek novih brojeva– rečeno je u kompaniji Telenor.

Građanima, koji poseduju mobilni telefon se savetuje da se ne uzvraćaju  niti šalju tekstualne poruke ako nisu sigurni u identitet onoga koji poziva ili ako nisu spremni da prihvatite rizik da budu prevareni.

Prijava