«  februar 2024  »
pusčpsn
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 30 mart 2012
Štampa

DA SE POGLEDAMO U OČI, GOSPODO!

Već više od mesec dana ne prestaje hajka Demokratske stranke protiv većine lokalnih medija u Apatinu. Umesto da se bave svojim programima, OO DS se bavi tv i radio programima medija i novina.

Umesto da poruče biračima šta bi učinili za njih, gospoda iz Demokratske stranke su se ostrvili na lokalne medije sa tezom da Opština Apatin previše ulaže u informisanje građana, odn.lokalne medije. Kakva laka demagogija u teškim vremenima!Sada bi građani trebalo da se upecaju i kažu: sramota, šta će nama mediji, bolje medijski mrak kojim će nas voditi apatinski DS.

Istina je surova i mnogo tragičnija: svi prozvani apatinski mediji jedva preživljavaju i sastavljaju kraj s krajem. Da nije te pomoći davno bi se ugasili. Inače, Opština Apatin je među onim samoupravama koja najmanje izdvaja za medije. Ali, šta to briga domaći DS.

Suštinsko pitanje je: zašto se usred kampanje DS bavi finansiranjem lokalnih medija, hoće li im to doneti poene kod glasača, ili već unapred traže alibi za izborni poraz u Apatinskoj opštini, kako su pre par nedelja najavili.

Naš urednički tim je izvršio analizu i do pre mesec dana Demokratska stranka je na programima TV Apatin i u listu NGK bila najubedljivije i najviše zastupljena. Pa, šta onda ne valja? Oni žele da od nas naprave svoje partijsko glasilo!

"Novi glas komune" nikad nije bio čitaniji u opštini, a TV Apatin je jedina televizija na ovim prostorima čije vesti i priloge preuzimaju i nacionalne televizije. I nikad nas niko nije demantovao.

Zalažući se da se smanji finansiranje, oni se u ovim kriznim vremenima zalažu za gašenje apatinskih medija. To je najava kazne ako dođu na vlast. Brutalna pretnja novinarima da će završiti na ulici ako ne rade po diktatu OO DS. Ovo je klasičan primer pritiska na medijeo čemu su obaveštena sva strukovna udruženja.

 Da li je to njihov predizborni program? Zamislite da neko iz beogradskog vrha DS-a koji vodi ovu državu izjavi: treba smanjiti finansiranje RTS-a, RTVV, Blica, Politike, Novosti i dr. Rekli bi da su takvi mnogo glupi i bili bi ismejani. Zar oni ne drže sve najvažnije medije u Srbiji upravo preko finansiranja. A mi lokalni novinari treba da ćutimo kada Željko Raičević ili Goran Orlić traže ukidanje lokalnih medija koji im nisu po volji.

 To bi bilo kao kad bismo mi rekli: koliko vi Gorane Orliću primate plata: u banci jednu, Banji drugu, stranci... možete li malo da smanjite u ime naroda. Da se kladimo Orliću da je svaka vaša plata bar duplo veća od svake naše.

   Kada Željko Raičević drži konferenciju DS na kojoj "svojim" novinarima saopšti šta želi, onda im kaže: "o tome ćemo u mojoj kancelariji". Jesu li to njegovi novinari ili klijenti. Ili jedno i drugo. Na sudu ih zastupa kad vređaju, a u opštini traži pare za neke što su dobili opštinske otpremnine. Tu, baš nema ništa čudno, ni sukoba interesa...Treba li tako da se razgovara? Naše ćutanje nisu protumačili kao znak korektnosti, već straha.

   A, bilo je straha i strahovlade u ona "demokratska" vremena kada je lokalni primitivac Mirko Vraneš kao prvi čovek opštinske vlade pretio novinarima starog "Glasa komune" u njihovoj redakciji i agresivno se ponašao preteći otkazima.Sada se valja u svom blogu-brlogu sa istim onima kojima je pretio i smišlja laži i gadosti.   

   Gde je granica pristojnosti i kada moramo da reagujemo štiteći svoja profesionalna prava na rad i egzistenciju. Zašto gospodo iz DS tražite neprijatelje u ovdašnjim medijima koji vama to nikada nisu bili, niti će biti.

   Kada je dr Bojan Pajtić kao dragi gost otvarao Pristan, Velnes centar, skulpturu Nike i slične objekte u našoj opštini, niko ko vodi OO DS nije se  pojavio na otvaranju. Ili nisu bili obavešteni ili su bojkotovali svog "prvog čoveka". Pljuju po skulpturi Boginje Nike koju su dr Pajtić i Dr Smiljanić promovisali. Postavljaju mesecima pitanje koliko sve to košta, a onda, pre neki dan na sednici skupštine sve su to ucrtali na mapi grada i rekli: to smo mi "žuti" uradili!!! I to su ozbiljni ljudi.

   Kritikuju što se grade spomenici (prilično neobrazovano, ne znaju da su to skulpture) a nasmešeni Goran Orlić se slika kraj grobnice na groblju koju će partijski renovirati...

   U našoj redakciji su tražili da objavimo pljuvački tekst protiv lokalne vlasti koji počinje rečima: "Priča se po gradu..." A, onda su lokalni novinari neprofesionalni.

   Mi i dalje pružamo ruku saradnje i ostajemo mediji u izbornoj kampanji, a ne učesnici. Ne želimo ovakav dijalog ni sa jednom političkom strankom. Neka pobedi onaj za koga narod glasa. Ali, nećemo ćutati na neistine i takve "predizborne programe" u koje nas bez ikakvog razloga uvlače. Neka u OO DS-u njihov Media tim izračuna koliko su saopštenja puna laži i uvreda izdali protiv nas, bez ijednog argumenta.

   Zar nema neko pametan da kaže Orliću i Raičeviću: zašto nas svađate sa lokalnim medijima? Imate li bar jedan argument što to činite? Da li je apatinskom DS-u izborni poen što se zalaže za ukidanje lokalnih medija?

   Smanjenje finansiranja lokalnih medija znači njihovo ukidanje, protivustavno zalaganje onoga u čl. 190 Ustava Srbije "opština se stara o javnom informisanju u opštini".

   TV Apatin i NGK sve čine za dobrobit svojih sugrađana. Na prošlim izborima prvi su u roku od par sati znali izborne rezultate, slično je bilo i na referendumu za samodoprinos. Prvi su saznali sve vesti iz opštine. Građani cele Srbije su gledali reportere TV Apatin kako idu po snegu i ledu da bi doneli informacije, snimili požar, poplave ili unesrećene ljude. TV Apatin ima više direktnih prenosa nego neke nacionalne televizije. To je zato što smo stvorili modernu lokalnu televiziju i imamo mlade i obučene ljude. Želite li da Apatin ostane bez svojih medija?

   Ako bi ovdašnji televizijski i radijski poslenici stali na jedan dan, ko bi ih zamenio u Apatinu. Ko se to razume u radijsku i tv produkciju, a da nije u ovim medijima. Ali, to OO DS i ne interesuje.

   TV Apatin ima svoj program 365 dana u godini. Ima li apatinski DS ikakav program bar jedan dan, a da to nisu uvrede novinara?!

   Predlažemo da vode kampanju a ne rat. Predlažemo da svi zajedno sarađujemo. Uostalom, na kioscima se pojavilo nešto Apatinsko, što bi se trebalo zvati novine, a u stvari je običan, jeftin partijski bilten najnižeg nivoa. Raičeviću i Orliću ne smeta što je na prvih osam strana jedan minorni lokalni pokret. Nema ni tamo DS-a, ali ima advokata Raičevića, jer su to njegovi vrli klijenti. To je "nezavisno novinarstvo" kakvo po DS-u treba da finansira opština!

   Ako je slogan DS-a u ovoj kampanji: "POSAO, INVESTICIJE,SIGURNOST" onda su u Apatinu zgazili po svemu tome, jer se zalažu da lokalni mediji i dvadesetak zaposlenih i honoraraca u njima ostanu i bez posla i bez investicija i bez sigurnosti. Neka im služi na čast!

   Gospodo iz OO DS, kada se već bavite nama, bar jednom recite građanima Apatina istinu:

   Želite li vi novinare, ili klijente?

Prijava