«  septembar 2024  »
pusčpsn
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 22 septembar 2015
Štampa

Prema najnovijim informacijama Uprave carina, hrvatska strana je oko 12.45 časova odblokirala transport robe ka Srbiji nakon gotovo desetočasovnog zastoja. Teretna vozila će sada ponovo moći da ulaze u Srbiju, ali je izlaz tretnjaka i dalje onemogućen, dok se promet putnika normalno odvija sa zadržavanjima od uobičajnih 15 minuta.

Sa srpske strane, kolona teretnjaka na graničnom prelazu Batrovci sada je duga oko 11 kilometara, jer su neki u njoj već peti dan. Putnički saobraćaj u oba pravca se odvija bez većih zastoja i problema, kaže Nenad Vukčević, šef graničnog prelaza Batrovci i dodaje, da vozači kamiona gube strpljenje i pokušavaju da nekako izađu iz kolone, mada za to nema dovoljno manevarskog prostora, kako bi pokušali da do Hrvatske stignu preko BiH, ili Mađarske.

Ka Mađarskoj je, da podsetimo, od nedelje, 20.septembra za putnički i za teretni saobraćaj otvoren granični prelaz Horgoš 1, pa se kamioni sa Kelebije, preusmeravaju na ovaj prelaz.

Putnički saobraćaj na Horgošu 1 se odvija nesmetano, bez zadržavanja. Veljko Daničić, šef teretnog prelaza Horgošu 1 kaže, da je stanje na tom prelazu „pod kontrolom“ i da na ulazu u zemlju nema zadržavanja, ali da je kolona kamiona na izlazu trenutno duga oko 2 kilometra. ''Mada se radi punim kapacitetom, očekujemo da će se ka Horgošu uputiti vozači teretnih vozila sa drugih graničnih prelaza, što će svakako značiti veću gužvu na izlazu iz zemlje'', dodao je on.

Na graničnom prelazu Kelebija, u putničkom prometu nema zadržavanja, dok se na Terminalu Kelebija, preko koga je za poslednjih 24 časa prešlo oko 650 kamiona, pritisak značajno smanjio, nakon što je Horgoš 1 ponovo otvoren za teretni saobraćaj. ''Trenutno na izlazu ima 20-ak kamiona, čeka se do sat vremena'', kaže šef teretnog prelaza na Kelebiji, Dragan Andrić i dodaje, da je ''situacija na ulazu potpuno normalizovana, kao i da će inspekcijske službe od danas biti prisutne samo na Horgošu, kao što je bilo i pre ovih dešavanja''.

Od subote 19. septembra 2015. godine, mađarska granična služba je za saobraćaj ponovo otvorila prelaz Bački Vinogradi–Ašothalom. Reč je o putničkom prelazu koji radi u periodu 7–19 časova. Dakle, kada je u pitanju putnički promet ka Mađarskoj, on se normalno odvija preko graničnih prelaza Horgoš 1, Kelebija, Bajmok, Đala, Bački Breg, a od subote ujutru i preko Bačkih Vinograda, dok su prelazi Bezdan i Bogojevo ka Hrvatskoj potpuno zatvoreni i za putnički i za teretni saobraćaj.

Kako saznajemo od kolega sa terena, na graničnom prelazu Šid primećeno je da se od sinoć izbeglice kreću novom rutom ka mestu Berkasovo, gde je nekada postojao pogranični prelaz koji je zatvoren ulaskom Hrvatske u EU (ilustracija u prilogu).

Uprava carina apeluje na prevoznike, da svoje kamione upućuju ka prelazima koji su otvoreni za teretni saobraćaj, a da za sada izbegavaju granični prelaz Batrovci, dok se situacija potpuno ne normalizuje.

Prijava