«  septembar 2024  »
pusčpsn
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 14 januar 2016
Štampa

Nakon dočeka kalendarske Nove godine, u apatinskoj opštini svečano je dočekana pravoslavna, odnosno, julijanska, koja se čeka sa 13. na 14. januar. Opština Apatin i Turistička organizacija Apatin dvadesetu godinu za redom organizovale su zajednički doček za više stotina građane apatinske opštine koji su došli u centar grada.

Uz bogat muzički program za decu i odrasle organizovan učešćem domaćih muzičara i animatora, održan je zabavan i veseo doček.

Na Trgu je sa sugrađanima bio i predsednik opštine dr Živorad Smiljanić, koji je nešto pre ponoći otišao u Prigrevicu da meštanima prvi uputi najtoplije želje na prvi put organizovanom dočeku u ovom mestu.

Okupljenim građanima u Apatinu, tačno u ponoć, novogodišnju čestitku prvi je uputio Miodrag Bakić, zamenik predsednika opštine Apatin.

Tradicionalno je lomljena pogača Vasilica, koja se sprema baš uoči dočeka Nove godine. Običajna pogača u srpskim kućama mesi se u slavu Svetog Vasilija, pa otud i njen naziv. U Apatinu za sve građane, uz podršku lokalne samouprave, ovaj lep običaj održavaju apatinski pekari. Ovogodišnju pogaču prečnika jednog metra i tešku oko 15 kilograma koja se brzo našla u rukama okupljenih građana  ispekla je Mini pekara ”Đole“. Sreću da pronađe dukat vredan 20.000 dinara imao je naš sugrađanin Adam Balog.

Adam je otac petoro dece, najstarije ima sedamnaest, a najmlađe pet godina i cela njegova porodica se obradovala ovakoj blagodeti. Dok supruga brine o deci, Adam radi sa poljoprivrednicima, vodi ljude u nadničenje, i kaže da se od toga posla ne može preterano lepo živeti, ali se može preživeti.

Program je počeo u 20 časova zabavom za decu „Vesela Nova godinica“ u kojem su učestvovala deca, roditelji i Veselica. Nakon „Veselice“ kantautor Ilija Ilić svojim nastupom i pesmama promenio je žanr iz narodne u zabavnu, da bi ga Etno grupa „Lazarice“ i orkestar vratili u vode tradicionalnih narodnih pesama. U ponoć su publiku uveli članovi grupe „Gold“.

Ono što je svakako nedostajalo, s obzirom da je temperatura bila oko nultog podeoka je brojnija publika. Građani su se u nešto većem broju okupili tek pred lomljenje Vasilice i odbrojavanje. Za „borbu“ protiv minusa organozatori su izneli kuvano vino i slatkiše.

Prijava