«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 04 maj 2012
Štampa

Od danas se primenjuju novi saobraćajni propisi. Vozači će, prema novom pravilniku, morati da poštuju propise koji se odnose na zatamnjenost stakala u vozilu, ispravnost dečjih sedišta i poziciju volana, izjavio je koordinator Komiteta za bezbednost saobraćaja Milan Božović.


Prema njegovim rečima, po novom pravilniku prednje vetrobransko staklo ne sme biti naknadno zatamnjeno. Ukoliko bi vozač to učinio, to bi bio osnov za isključenje iz saobraćaja, jer se može smatrati tehničkom neispravnošću vozila.Bočna stakla u visini vozača mogu biti zatamnjena do 30 procenata, a za ostala stakla ne postoji limit i mogu biti zatamnjena i 100 odsto, rekao je Božović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.Zatamnjenost stakala, inače, može se proveriti u ovlašćenim laboratorijama kao što su na Mašinskom fakultetu u Beogradu i u Automotosavezu, dodao je Božović.Prema njegovim rečima, dečja sedišta moraju da budu na ispravan način postavljena u vozilima, ali pre toga moraju da budu atestirana i da imaju odgovarajući žig.Božović je naveo da bi, prema novom pravilniku, vozila koja imaju volan na desnoj strani morala da budu registrovana do 30. juna 2012. godine.

Vozač, koji se nalazi na levoj strani vozila, naime, kada želi da pretiče i skreće, ima takvu poziciju vozila koja mu omogućava određenu preglednost, a na desnoj strani nema potrebnu preglednost, objasnio je Božović.Upitan o rezultatima u pogledu bezbednosti u prvih nekoliko meseci ove godine, Božović je odgovorio da "ova godina nije reprezentitavna", jer su zbog velikih količina snega u februaru vozači manje vozili i svaki put kada opadne prodaja goriva, ima i manje saobraćajnih udesa."Iz tog razloga i ove godine imamo manje saobraćajnih nezgoda nego u istom periodu prošle godine", rekao je Božović.Od početka primene novog zakona o bezbednosti saobraćaja, koja je počela decembra 2009. godine, najbezbedniji je bio mesec februar 2010. godine, rekao je Božović."Imali smo konstantno smanjenje broja poginulih, izuzev u prošloj godini gde smo imali povećanje broja poginulih", dodao je Božović.

Prijava