«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 22 maj 2012
Štampa

Carinici su tokom vikenda u saradnji sa graničnom policijom na prelazu Horgoš sprečili pokušaj krijumčarenja preko 76 kilograma minerala i nekoliko životinja sa liste zaštićenih vrsta.


Minerali su otkriveni u kombiju marke ''VW'' sa prikolicom, poljskih registarskih oznaka, na izlazu iz Republike Srbije. Vozač, poljski državljanin, putovao je sa dvoje saputnika iz Grčke ka Poljskoj.

Iako su svi izjavili da nemaju ništa da prijave za carinjenje, detaljnom kontrolom vozila utvrđeno je da se u prtljažnom delu kombija, u kartonskim kutijama, nalazi čak 76,14 kg rude i minerala kalcijuma, gvožđa, silicijuma i cinka.
Daljom kontrolom u zadnjem delu vozila među ličnim prtljagom, u platnenoj vreći pronađena je zmija iz porodice COLUBER NAJADUM, kao i kornjača iz porodice TESTUDO GRAECA, koja se nalazi na CITES listi zaštićenih vrsta.
U nedelju ujutru, na istom prelazu je tokom redovne kontrole na ulazu u Srbiju sprečeno krijumčarenje tri jedinke ukrasnog fazana.

Ptice su otkrivene u kombi vozilu marke ''Mercedes'', bugarskih registarskih oznaka, u kome je pored vozača, još sedam osoba putovalo iz Belgije u Bugarsku. Vozač, 26 – godišnji bugarski državljanin, tvrdio je kao i svi ostali putnici da nema ništa da prijavi za carinjenje.

Detaljnom kontrolom vozila i prtljaga utvrđeno je da se u zadnjem delu prtljažnika krije kavez za ptice u kome su pronađena tri ukrasna fazana za koje je utvrđno je da se ne nalaze na CITES listi zaštićenih vrsta.
Carinici su u oba slučaja pokrenuli prekršajne postupke, minerali su privremeno zadržani, dok su životinje smeštene u zoološki vrt na Paliću.

Prijava