«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 04 septembar 2018
Štampa

Polazak u školu đaka prvaka predstavlja veliku radost, ali i veliki stres za roditelje i za decu, a pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže da roditelji i deca ne treba da se plaše polaska u školu već da ga sa radošću dočekaju, jer to će za prvake biti nastavak igre, druženja i učenje kroz igru. Roditelji najčešće muči da li će njihovo dete da se snađe u školi, da li je dovoljno spremno za školske obaveze, kako će nakon vaspitača u vrtiću prihvatiti učitelja.

Psiholog Instituta za javno zdravlje Srbije „DR Milan Jovanović Batut” Vesna Tomić kaže da roditelji treba kod deteta da razviju pozitivan odnos prema školi i prosvetnim radnicima, da ga zainteresuju za sticanje znanja i sve što se dešava u školi.

Ona roditeljima savetuje da sa decom razgovaraju o školi, učitelju, školskim drugovima kako bi dete znalo da u porodici ima sigurnost i razumevanje, ali i da ima određene odgovornosti.

„Roditelji treba da od prvog dana nauče dete da ima svakodnevne obaveze i da treba da kontinuirano uči i radi. Poželjno mu je obezbediti radni kutak – prostor za učenje kako bi lakše formiralo radne navike”, pojašnjava ona i dodaje da prvake ne treba opterećivati raznim dodatnim sekcijama kako bi im ostalo dovoljno vremena za igru.

Kako kaže od samog početka roditelji treba da se dogovore sa decom u koje vreme će da uči i radi domaće zadatke. „Posebnu pažnju roditelji treba da obrate na korišćenje savremenih tehnoloških pomagala – telefona, interneta, društvenih mreža. Ne treba se snebivati, već u potpunosti kontrolisati vreme i načine njihove upotrebe, u cilju očuvanja mentalnog zdravlja dece i sprečavanja brojnih problema usled njihove zloupotrebe”, zaključila je ona. 

Prijava