«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 03 decembar 2018
Štampa

U subotu 01. decembra, u Svečanoj sali Skupštine opštine Savski venac u Beogradu, konstituisan je Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine. Za predsednika Savjeta, u narednom četvorogodišnjem periodu, izabran je Dragoljub Malović, direktor filijale 'Dunav osiguranje' iz Pančeva, za zamenika je uzabran Ljubiša Simović, dok je za predsednika Izvršnog odbora imenovan Nikola Muhadinović. 

Tim povodom, prenosimo saopštenje Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine:

 

''Национални савјет црногорске националне мањине у Републици Србији овом приликом апелује на актуелну власт у Републици Црној Гори да се уздржи од свих политичких потеза који угрожавају добре међусобне односе наших двију земаља и наших двају народа.

Примјер таквог потеза  је недавна одлука црногорског парлемента о усвајању Резолуције о стављању ван снаге одлука Подгоричке скупштине из 1918. године о уједињењу Краљевине Црне Горе и Краљевине Србије.

Осим што је, нажалост, дала крила ултранационалистичкој острашћености једног дијела црногорског друштва и бесмисленој, али не и безазленој антисрпској мржњи, та одлука није донијела никакав други политички ефекат, нарочито не позитиван.

Уз то, апелујемо и да се зауставе и санкционишу сви појединачни изливи те мржње, укључујући и пријетње бомбама највишим функционерима Републике Србије које су се, нажалост, последњих дана могле чути у црногорском парламенту.

У исто вријеме желимо да не само црногорску и српску, већ и ширу јавност обавијестимо да антисрпске појаве које се продукују у Републици Црној Гори немају сличан одјек у Републици Србији – одјек који би њихови подстрекачи можда и жељели. Напротив, овдје се, искрено и безрезервно, поштује наша самосвојност и право да се осјећамо и изјашњавамо као Црногорци, као и сва друга права која националним мањинама припадају.

То је, по нашем мишљењу, потпуно природно јер – не само у регионалним оквирима, него и много шире – ни по историји, ни по традицији, ни по вриједностима које баштине и поштују, не постоје два ближа народа од црногорског и српског.

Стога и апелујемо да се та блискост – без ирационалног страха да ће то угрозити идентитет било којег од њих– у вријемену које долази искористи као темељ за бољу сарадњу Републике Црне Горе и Републике Србије на свим пољима.''

Prijava