«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 14 decembar 2018
Štampa

Nakon kratke i teške bolesti, u Novom Sadu je u 76-toj godini umro doktor Živorad Smiljanić, bivši predsednik opštine Apatin i nekadašnji predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine. Doktor Živorad Smiljanić je obeležio političku istoriju Srbije svojim delom. Ostaće upamćen kao čovek koji je najviše godina vodio opštinu Apatin u njenoj istoriji. Za njegovo se ime vezuje najveći privredni i društveni uspon opštine Apatin. 

Gotovo pola veka, od 1970. do 2016.g. (sa prekidom od 2000 do 2004.g.) bio je vizionar i kreator nekih od najvećih dostignuća Apatina, a to su: Međunarodna marina, pristanište na Dunavu, Banja “Junaković”, fabrika vode, velelepni Hram, Glavna ulica, Trg Nikole Tesle, Apatinski tržni centar, gasifikacija cele opštine,  Slobodna zona najveća u Srbiji, mnogi sportski objekti...

Njegovo vođenje  Apatina i ove opštine povezalo je ne samo decenije i dva stoleća, već i drugi i treći milenijum na ovom vojvođanskom prostoru. U njegovom mandatu Apatin je najviše promenio svoj izgled u istoriji. To je razlog što je čak šest puta biran za predsednika opštine, i tako je ušao u političku istoriju Srbije.

Dr Smiljanić je rođen je 6.2.1942.g. u Zaječaru. Otac Ilija, poznati direktor “Čarapare” i majka Bulka, u Apatin su se doselili sa sinovima za vreme kolonizacije nakon Drugog svetskog rata, 1946. godine.

Osnovnu školu završio je u Apatinu, gimnaziju u Somboru, Medicinski fakultet u Zagrebu, i potom specijalizaciju ginekologije u Beogradu. Po završetku medicinskog fakulteta 1969.g. počeo je da radi kao lekar u Domu zdravlja Apatin. Već maja 1970.g. zbor radnika ga je izabrao za direktora. Na čelu ove ustanove bio je do aprila 2001. godine. Izgradio je novo zdanje Doma zdravlja u kome je radilo 82 radnika, a 2011. godine čak 330.

Čuvena Banja “Junaković” njegova je vizija i delo još od 31.decembra 1979. godine, kada je postavio kamen temeljac.

U svom političkom radu veliku pažnju uvek je posvećivao mladima. Opština Apatin je od 2004. do 2016. godine stipendirala oko 1.100 mladih studenata iz ove sredine.

Dr Žika, kako su ga svi zvali, bio je izuzetno omiljen u narodu i biran je za najviće političke funkcije ne samo u opštini, već i u državi.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine bio je od 1996. do 2000-te godine. U pet mandata bio je izabran za poslanika Skupštine AP Vojvodine, kao i za saveznog poslanika Skupštine SR Jugoslavije i Republike Srbije. Kao predsednik Upravnog odbora Kliničkog centra Novi Sad, inicirao je i realizovao u Novom Sadu najmodernije porodilište na Balkanu.

Bio je i sekretar za zdravstvo Izvršnog veća Vojvodine od 1992. do 1996.godine. Na političkoj sceni je nastupao kao borac za socijalnu pravdu. Bio član Socijalističke partije Srbije, gde je biran u glavni i izvršni odbor. Aktivno je bio uključen u rad raznih društvenih  organizacija. Kao lekar bio je predsednik Crvenog Krsta Apatin i član Crvenog Krsta Jugoslavije, Srbije i Vojvodine.

Kao sportski radnik bio je predsednik Bokserskog saveza Srbije i dugogodišnji predsednik BK “Mladost” Apatin, Prvi je predsednik Nautičkog saveza Srbije. Za  razvoj sporta u Vojvodini dobitnik je nagrade “Spartak” u 2015.godini.

Na njegovu inicijativu izgrađene su tri sportske hale, sportski tereni u opštini Apatin, kao i evropska kuglana u Banji “Junaković”. U njegovom mandatu opština Apatin je dobila priznanje: “Opština budućnosti”, kao jedna od najperspektivnijih u Srbiji, i priznanje 2008.godine: “Najuspešnija opština Srbije” 

Za najuspešnijeg predsednika opštine u Srbiji, dr Smiljanić je proglašen 2008.godine. Dobitnik je “Zlatne povelje” Privredne komore Srbije.

Izabran je za “Ličnost godine u jugoistočnoj Evropi" u oblasti turizma 2013. u konkurenciji kandidata iz desetak zemalja Evrope, kao i priznanje “Zlatni ključ” na sajmu Invest Expo u Novom Sadu.

Sinod Srpske pravoslavne crkve odlikovao je dr Smiljanića ordenom Svetog Save II reda za izuzetne zasluge u izgradnji velelepnog Hrama Sabor Svetih Apostola, čiji je bio inicijator i predsednik odbora za izgradnju.

U Dekadi Roma dobitnik je u Budimpešti najvećeg priznanja za uređenje apatinskog romskog naselja.

Iza njega je ostala supruga, dve ćerke i petoro unučadi.

 

Komemoracija povodom smrti dr Smiljanića održaće se u nedelju u 11 časova, a sahrana će se obaviti u nedelju na apatinskom groblju u 14 časova.

Prijava