«  februar 2024  »
pusčpsn
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 14 jul 2019
Štampa

Predsednik odbora direktora Predrag Đurović procenjuje da nije realno da će postići očekivano preuzimanje planiranih 70.000 tona, jer su prinosi značajno smanjeni, što je evidentno bilo još nekoliko meseci uoči žetve, najpre zbog suše, a potom zbog prekomernih padavina u maju i pred samo ubiranje letine, ali da očekuje da će ispuniti oko 80 odsto plana.

- Žetva je počela neuobičajeno kasno početkom jula, nekoliko puta prekidana zbog elementarnih neprilika, tako da je ona u nekoj fazi do četvrtka završena oko 60 posto, a mi se nalazimo na tom nivou prijema ovogodišnjeg roda hlebnog zrna, za nas pomalo neočekivano loše. Skidanje roda su dodatno otežale kiše u vreme žetve, kao i bujanje korova na njivama, tako da su prinosi značajnije manji - ukazuje Đurović, predočavajući da se žetva praktično odužuje do treće dekade jula, što za 22 godine angažmana u „Žitopromet-mlinu“ ne pamti.

Prvi čovek „Žitopromet-mlina“ napominje da je ponuda pšenice iz ove žetve veoma interesantna za mlinove, te da je neverovatno ali evidentno, da bez obzira na probleme koji se odnose na umanjene prinose i hektolitarsku težinu, u pogledu ostalih komercijalnih parametara pšenica je po kvalitetu zrna na zadovoljavajućem nivou po sadržaju proteina i glutena, što ranijih godina nije bio slučaj, ali su problem primese, sasvim normalno za ovakvu godinu.

 „Žitopromet-mlin“ je za otkup u ovogodišnjoj žetvi izišao sa prvom cenom koja je formirana na bazi ponude i tražnje na tržištu od 17,50 dinara plus PDV za kilogram. To je cena koja se isplaćuje pravnim licima i zadrugama, a poljoprivrednim gazdinstvima koja senćanskoj kompaniji direktno predaju pšenicu isplaćuje se 17,90 dinara sa PDV-om.

- Jedan značajan deo proizvođača će sigurno ostaviti pšenicu na lageru u našim silosima, s obzirom da u narednom periodu očekuju da cena bude povoljnija, a da li će se to ostvariti pokazaće vreme - kaže Đurović.

Prijava