«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 06 januar 2020
Štampa

Кроз пројекат „Алцхајмер кафе“, у оквиру Геронтолошког центра Београд, Дому за старе особе, где се налази стационар за оболеле од Алцхајмерове болести, јавност је имала прилику да се информише и едукује о овој важној теми. Овај пројекат имао je за циљ да медијски помогне у сагледавању друштвеног проблема и, информишући грађане оствари јавни интерес кроз јавно информисање. Кроз овај пројекат на тај начин се значајно унапредило разумевање грађана према тој друштвеној групи, у циљу олакшавања њиховог статуса и положаја.

Због специфичног проблема, овај пројекат се показао најбитнији за оне који се брину о тим људима и најширем јавном мњењу које се све више суочава са тим. Указано на „епидемијску болест“ трећег миленијума кроз медијску анализу, медијско сагледавање и истраживање, које је телевизијски представњено најширем аудиторијуму Једна од ог најважнијих порука пројекта је сазнање да свако може доспети у ту групу људи, те је овај пројекат указао на важност едукације, дескрипције и информисања о симптомима и болести која доводи до тог стања, као и симптомима  који су присутни у препознавању ове болести, спречавању прогресије и можда најважније, приказао медицинска и стручна искуства када је ова болест савременог света у питању.

Утицај медија је од пресудног значаја у смислу афирмативног и едукативног карактера и начина на који се приказује живот људи који болују од Алцхајмерове болести, насупрот стереотипним приказима и предрасудама. Пројекат је путем јавног информисања имао за циљ да утиче на друштвене органе и надлежне службе пре свега медицинске и социјалне, да обезбеде услове који би људима олакшали живот у заједници.

Актери пројекта су били медицински експерти, здравствени радници, пре свега они који су покренули различите акције као што је „Алцхајмер кафе“ у Геронтолошком центру Београд на Бежанијској коси, стручни радници, лекари и сви који помажу људима са инвалидитетом проурокованим том болешћу, оснивачи „Алцхајмер кафеа“, социолози, психолози, људи који су посебно везани за овај проблем, пре свега чланови породице и родбине оболелих који су били део пројекта.

Остваривање циљева пројекта путем медија и јавног информисања постало је пример и подстицај свима који помажу особе са овом врстом инвалидитета да се храбро суоче са свим изазовима и буду равноправни са осталим члановима заједнице. Тиме је овај пројекат добио трајну вредност и Министарство културе и информисања путем суфинансирања показује трајно опредељење и остварује своју улогу у јавном информисању.

Prijava