«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 15 mart 2023
Štampa

На седници Тела за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима, којом је председавао министар унутрашњих послова Братислав Гашић, формирано је Тело чији је задатак да унапреди безбедност саобраћаја на путевима у Србији и да пун допринос заштити учесника у саобраћају.

Задатак овог Тела чији су чланови министри свих релевантних министарства је да иницира и прати превентивне и друге активности у области безбедности саобраћаја, усмерава и усклађује активности које за циљ имају смањење броја саобраћајних незгода и њихових последица, као и активности у вези са унапређењем безбедности саобраћаја.

Министар Гашић указао је да су прошле године, и поред интензивних, свакодневних контрола и превентивног рада саобраћајне полиције, на путевима у Србији страдале 553 особе, што је повећање у односу на претходну 2021. годину.

„Трендови смањења последица саобраћајних незгода спорији су од жељених, а досадашњи резултати нам не дају за право да будемо задовољни“, рекао је министар Гашић и прецизирао да циљеви који су пројектовани Стратегијом безбедности саобраћаја на путевима 2015-2020, нису достигнути.

Министар је указао да се то посебно односи на број страдалих особа, употребу сигурносног појаса на задњем седишту, прекорачења брзине и употребе заштитних система за децу.

Истакао је да ће због свега тога формирање и ефикасност Тела за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима, као највишег државног тела за област безбедности саобраћаја, бити један од кључних предуслова да достигнемо стандарде европских, развијених земаља у овој области.

Министарка правде Маја Поповић, која је члан овог Тела, навела је да ће Министарство правде свеобухватно и озбиљно размотрити све предлоге које се односе на пооштравање казнене политике у овој области и предложити најбоља законска решења у циљу побољшања тренутног стања.

Ипак, како је истакла, само пооштравање казнене политике не може решити проблеме, због чега је неопходно додатно радити на подизању свести свих учесника у саобраћају, као и на најширој превенцији.

Начелник Управе саобраћајне полиције Славиша Лакићевић, представљајући извештај о стању безбедности саобраћаја на путевима за 2022. годину, прецизирао је да су се догодиле 33.233 саобраћајне незгоде у којима су погинуле 553 особе.

Лакићевић је навео да је у односу на 2021. годину број саобраћајних незгода смањен за четири одсто, што охрабрује, али да никако не можемо бити задовољни чињеницом да је број погинулих повећан за шест одсто.

„Посебно забрињава да је прошле године на путевима у Србији погинуло 13 деце, као и податак да је свако четврто лице које је погинуло у саобраћајним незгодама млађе од 30 година“, казао је Лакићевић.

Нагласио је да је саобраћајна полиција током прошле године дала свој максимум у контроли саобраћаја, открила више од 1,3 милиона прекршаја, што је највећи број откривених прекршаја од 2009. када је донет Закон о безбедности саобраћаја.

Прецизирао је да је међу откривеним прекршајима 195.000 било због некоришћења сигурносног појаса, а више од 63.000 због вожње под дејством алкохола.

„Искључиво репресивне мере не могу да дају позитивно стање безбедности саобраћаја. Неопходан је активан допринос свих субјеката, породице, предшколске установе, школе, министарстава, агенција. Пуним доприносом свих створићемо услове да подигнемо безбедност саобраћаја на виши ниво и приближимо се развијеним земљама Европе“, казао је начелник Управе саобраћајне полиције.

Prijava