«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 19 jul 2012
Štampa

Tokom četiri dana projekcije filmova odvijaće su u večernjim satima, na dve lokacije - u letnjoj bašti "Bowling stones" (bivši Hotel "Sloboda") i u atrijumu Gradske kuće. Pored projekcija filmova organizovani su i brojni prateći sadržaji, kao što su filmske radionice i razgovori sa gostima iz sveta filma.

Ulaz na sve projekcije i propratne sadržaje je besplatan.

Za četiri festivalske večeri biće prikazano 27 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova, od kojih pažnju publike najviše privlače naslovi kao što su "Sonja", "Pismo ocu", "Lice revolucije" i "Oktobar" . Pored ovih, i ove godine je, u duhu festivala, pažnja posvećena i umetničkom i nezavisnom filmu kao i filmu kratkog metra, pa će se na repertoaru naći i filmovi namenjeni publici sa nešto specifičnijim interesovanjima, među kojima su i naslovi kao "Mica i okolne priče" (o Mici Trofrtaljki, neuobičajenoj estradnoj zvezdi bivše Jugoslavije), "Sloboda ili ništa", "Fragmenti", "Mirage" i brojni drugi.

Sombor Film Festival je pokrenut 2009. godine kao inicijativa mladih entuzijasta i zaljubljenika u filmsku umetnost i za samo tri godine postao je značajna manifestacija, opravdano očekivana u toku letnjeg perioda. Tradicionalno se održava treće nedelje jula, a spektar filmova ide od dugog igranog, do kratkog i animiranog. Tendencija organizatora festivala je da u narednim godinama ovaj dobije izrazitiji internacionalni karakter, ali ne na uštrb ideje o promociji stvaralaca iz zemlje i regiona, koja je jedan od temeljnih ciljeva ovog festivala.

Još jedan motiv inicijatora Sombor film festivala je da film približi mladima i vrati ih u bioskope koji su vremenom počeli da odumiru, kako kao objekti, tako i kao čitav segment kulturne scene u sredini u kojoj je filmska umetnost u svom nastajanju imala značajno uporište. Tokom godina, jačala je ideja da se oživi duh filma u gradu gde je živeo i stvarao jedan od pionira filmske umetnosti Ernest Bošnjak. Iako je Festival revijalnog karaktera, plan je da se u što skorijoj budućnosti mladim autorima dodeljuju i nagrade „Ernest Bošnjak“, i time ukaže na značaj mladih filmskih stvaralaca, ali i oda zasluženo priznanje ovom doajenu filmske umetnosti bivše Jugoslavije.

Prijava