«  februar 2024  »
pusčpsn
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 12 avgust 2012
Štampa

Osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), koji tokom sezone godišnjih odmora odluče da otputuju u inostranstvo, imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć ukoliko se za to ukaže potreba, što ostvaruju na osnovu potvrde o zdravstvenom osiguranju.

To pravo mogu ostvariti i na osnovu polise o putničkom zdravstvenom osiguranju koje uplaćuju u nekoj od osiguravajućih kuća. RFZO ima sklopljen međunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju sa više od 20 zemalja, među kojima su Austrija, Belgija, Slovenija, BiH, Bugarska, Velika Britanija, Italija, Nemačka, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija,Rumunija, Slovačka, Francuska...

 Procedura predviđa prethodnu proveru zdravstvenog stanja osiguranih lica i podrazumeva ukazivanje pomoći u hitnim i slučajevima iznenadnog pogoršanja zdravstvenog stanja. Potvrda se može uzeti sa sajta fonda, potom se ide kod izabranog lekara gde se iz zdravstvenog kartona upisuju podaci o osiguraniku. Hronični ili akutni pacijenti ne mogu dobiti takvu potvrdu tokom boravka u inostranstvu, jer njihovo zdravstveno stanje zahteva često pružanje zdravstvenih usluga, pa samim tim i veće troškove, navode u Fondu. Na osnovu izvoda iz zdravstvenog kartona osiguranika, koji se vodi kod izabranog lekara opšte prakse i stomatologije, nadležna lekarska komisija RFZO daje nalaz, mišljenje i ocenu na osnovu koje se izdaje potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu.

Potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite važi za period od 90 dana od dana izdavanja, u slučaju privatnog boravka u inostranstvu. Građanima je na raspolaganju i putničko zdravstveno osiguranje koje se može uplatiti u nekoj od osiguravajućih kuća. Po danu boravka u inostranstvu plaća se oko evro. Polisa putničkog zdravstvenog osiguranja podrazumeva ukazivanje pomoći kako u državnim, tako i privatnim klinikama. Na primer, kada se desi neka nezgoda ili se iznenada pogorša stanje nekome tokom letovanja, on se najpre javlja osiguravajućoj kući koja ga usmerava da nađe najbližu ustanovu u mestu gde letuju. Ukoliko sami izaberu gde će im se pomoć ukazati, onda su dužni da sačuvaju fiskalne račune, dokumentaciju kako bi im po povratku u zemlju bili refundirani troškovi. 

Prijava