«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 21 avgust 2012
Štampa

Robne rezerve raspolažu dovoljnim količinama osnovnih životnih namirnica i mogu da intervenišu na tržištu ako bude potrebe, izjavio je novinarima direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić.


On je u naglasio da su nadležna ministarstva upoznata sa bilansima i da će Robne rezerve intervenisati, ako vlada bude donela odluku da se na tržište plasira određena količina robe iz rezervi. Postoje dovoljne zalihe pšenice, u 2012. godinu smo ušli sa pristojnim količinama koje su zanovljene ovogodišnjim rodom, a stabilne su rezerve ulja i šećra, rekao je Tasić. On je naveo da je do sada otkupljeno za potrebe Robnih rezervi 15.500 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda od predviđenih 100.000 tona po ceni od 23 dinara za kilogram.

Na pitanje zašto je otkupljeno tako malo pšenice ovogodišnjeg roda, Tasić je odgovorio da je takvo interesovanje proizvođača, jer je cena na berzama viša.
Cena merkantilne pšenice na berzama je trenutno oko 28 dinara za kilogram. "Vlada Srbije ima podatke o stanju robe u Robnim rezervama i odlučuje da li će biti intevencija. Trenutno nema poremećaja snabdevenosti tržišta osnovnim životnim namirnicama, iako su neki proizvodi poskupeli zbog suše ili kretanja na inostranim tržistima i berzama", naveo je Tasić.

On je objasnio da se iz Robnih rezervi interveniše pšenicom, brašnom, šećerom ili uljem, dok za vanredne situacije postoje zalihe pasulja, pirinča i soli. Kako je Tasić rekao, brašno se u Robnim rezervama ne drži kao gotov proizvod, već uvek postoji mogućnost da se pšenica samelje. "Ne bi bilo isplativo držati brašno kao gotov proizvod", naglasio je Tasić i ponovio da u Robnim rezeravama ima dovoljno pšenice. Predstavnici Vlade Srbije proteklih dana najavili su mogućost intervencije iz Robnih rezervi ukoliko, zbog suše ili nekih drugih okolnosti, dođe do poremećaja cena i stabilnosti snabdevanja domaćeg tržišta osnovnim životnim namirnicama.

Prijava