«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 31 avgust 2012
Štampa

Trgovci za početak septembra najavljuju nove, više cene prehrambenih proizvoda i ostalih artikala, a iz Vlade Srbije poručuju da će se truditi da to poskupljenje bude što manje kako građani ne bi bili dodatno opterećeni.

Mleko i mlečni proizvodi skoro svih domaćih proizvođača poskupeće za dva procenta, prerađeno voće i povrće u proseku 12 odsto, a sredstva za ličnu i kućnu higijenu od tri do osam procenata.Trgovci se ne upuštaju mnogo u objašnjavanje novih cenovnika, ističući da su ih dobili od dobavljača koji poskupljenja pravdaju skokom cena sirovina i nestabilnim kursom dinara.Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević izjavio je da je talas poskupljenja hrane zahvatio ceo svet, "a ni mi nismo imuni". "Pokušaćemo u saradnji sa Ministarstvom trgovine da intervenišemo na domaćem tržistu, ali ne treba biti veliki optimista", istakao je on. Procene stručnjaka su da će cene hrane u Srbiji i dalje rasti, jer je suša prepolovila biljnu proizvodnju. Slična situacija je na tržištima u regionu, ali i šire u Austriji, Rusiji, SAD...U avgustu su već poskupele neke vrste brašna i testenina od sedam do 30 procenata, hleba i peciva između 10 i 30 odsto.

Tokom leta, mleko i mlečni proizvodi poskupljivali su više puta za nekoliko procenata. U tekućem mesecu poskupeli su suhomesnati proizvodi do deset odsto, neke vrste slatkiša od četiri do 13 procenata, smrzute torte i kolači između 10 i 12 odsto, bezalkoholna pića između dva i osam odsto. Poskupeo je pasulj za 20 procenata, mesne i riblje konzreve od sedam do 19 odsto.Novi rast cena od 20 odsto nije zaobišao ni meso, jer kako proizvođači i prerađivači mesa objašnjavaju, drastično je poskupela stočna hrana zbog suše, a i sve je manja ponuda žive stoke u klanicama. Sveže meso već je poskupelo u junu za oko 30 procenata, iako su maloprodajne marže za osnovne životne namrinice do kraja godine ograničene na 10 procenata. Pored svežeg mesa, marže su ograničene i za pšenično brašno, mleko i jogurt, ulje, šećer, slatkovodnu ribu.

Prijava