VREME DANAS U APATINU

«  septembar 2020  »
pusčpsn
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 17 oktobar 2012
Štampa

Setva pšenice na njivama u ataru apatinske opštine se nastavlja. Malo kiše ipak je dobrodošlo da se poboljša vlaga zemljišta jer je ona dragocena I za setvu i za nicanje posejanih kultura.


U proteklih sedam dana srednje dnevne temperature kretale su se oko 12-tog podeoka Celzijusove skale, a pet do osam litara kiše po kvadratnom metru, bez obzira koliko je to malo padavina, ipak je jako dragoceneo za setvu pšenice. Zemljište je, opšte je poznato,bilo dosta suvo I svakako bi, kako kažu poljoprivrednici, trebalo više padavina kako bi biljke imale dobre uslove za rast i nicanje, ako su već posejane. A takvih već ima dosta u ataru apatinske opštine.

Kratak prekid u setvi pšenice već je zaboravljen i , što se tiče parcela o kojima se brine i održava ih apatinsko “Jedinstvo”, danas je ta setva nastavljena. Posejano je proteklih dana 800 hektara pa je ostalo da se poseje još oko 200 koliko je planirano. Šećerna repa se takođe vadi, a pre dva dana u celosti je završena i berba kukuruza na ukupno 1440 hektara. Prinosi su, kako se i očekivalo, znatno niži od višegodišnjih proseka, ali kako kažu u “Jedinstvu” i ne pamti se da je ovakva sušna godina bila ikada ranije. Po hektaru su dobili oko sedam tona suvog zrna. Ako se podsetimo da je njihov prosek po hektaru od 8-11 tona, sve je jasno da se ne treba dodatno ni komentarisati.

Setva pšenice biće okončana možda već sutra i na 130 hektara oranica ekonomije Zemljoradničke zadruge Svilojevo, a važno je reći da će sutra početi I kombajniranje 30 hektara postrne soje koja je sejana krajem juna. Što se ječma tiče on je već nikao i , kako kažu, sasvim dobro izgleda.
Podsećamo pred poljoprivrednim proizvođačima je sada još jedan važan posao. Osim setve počeće za nekih 15-tak dana, ako ne I pre, I tzv zimsko oranje. Te duboke brazde, ne zaboravimo, od izuzetnog su značaja za agrar.

You are here:   PočetnaVESTISetva pšenice se nastavlja