«  septembar 2024  »
pusčpsn
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 11 jul 2015
Štampa

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas prisustvovao komemoraciji povodom 20. godišnjice zločina  u Memorijalnom centru,  napadnut je kamenicama i drugim predmetima tokom posete Memorijalnom kompleksu u Potočarima.

Delegacija na čelu sa Vučićem je Potočare napustila nakon napada u kome je premijer pogođen kamenom u glavu, a naočare slomljene. U pokušaju da zaštite premijera Vučića članovi njegovog obezbeđenja su otvorili pancir torbe.Napadači su vikali "Alahu egber" (Bog je veliki). "Umri četniče"...Pojedinci iz mase su nasrtali na obezbeđenje srpske delegacije u pokušaju da dođu do Vučića i tom prilikom je došlo do fizičkog obračuna sa članovima obezbeđenja. Policija je intervenisala i sukobila se sa napadačima, a srpska delegacija je evakuisana.Ministri Vlade Srbije osudili su ovaj napad na srpskog premijera kao o predstavnici EU. Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini uputila je danas izraze solidarnosti premijeru Srbije Aleksandru Vučiću zbog napada na njega u Potočarima, a više evropskih funkcionera osudilo je napad.

Šaljem izraze solidarnosti Vučiću koji je iskazao hrabrost odlazeći u Srebrenicu. Mir se može postići jedino pomirenjem", napisala je Mogerini.

Komesar za proširenje Johanes Han, generalni sekretar Saveta Evrope Tornbjorn Jagland i poslanica Tanja Fajon osudili su napad kamenicama na premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije za srebreničke žrtve u Potočarima.

Osuđujem današnji napad na premijera Vučića. Potočari bi trebalo budu mesto za promišljanje i pomirenje, a ne za nasilje", napisao je Jagland.. Komesar Han je putem svog naloga tu poruku retvitovao a nešto ranije danas i napisao da komemoracija predstavlja pružanje ruke i da se dostojanstvo i poštovanje moraju očuvati. Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, koja je i sama prisustvovala komemoraciji, poručila je da se gnuša napada. „Moramo da koristimo reči, a ne kamenje“,  poručila je ona .   Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je na srpskog premijera Aleksandra Vučića danas u Potočarima pokušan atentat, te najavio da će Srbija u vezi sa ovim incidentom uputiti demarš BiH u kom će tražiti da se napadači uhapse i kazne. Dačić je dodao da je jasno da je "pokušano ubistvo na državnika koji je bio spreman da se u ime svog naroda i države pokloni žrtavama drugog naroda".    Ministar spoljnih poslova osudioje  napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, ocenivši da je to napad ne samo na Vučića, nego i na celu Srbiju i njenu politiku mira i regionalne saradnje.

Prijava