«  januar 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 16 mart 2023
Štampa

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић и европска комесарка за унутрашње послове и миграције Илва Јохансон обишли су данас на Граничном прелазу Хоргош заједничке патроле српске граничне полиције и европске Агенције за граничну и обалску стражу – Фронтекс и оценили да је њихова сарадња, која је резултирала добрим резултатима у сузбијању ирегуларних миграција, на изузетном нивоу. 

Министар Гашић, након састанка са европском комесарком, истакао је да је сарадња наше граничне полиције и Фронтекса значајна и за Србију и за Европску унију, јер удруженим снагама штите наше, али и границе ЕУ од ирегуларних миграција.

„Од почетка године дуж границе са Мађарском спречен је 881 илегалан прелазак границе, док је тај број, у истом периоду прошле године, био 172“, прецизирао је министар Гашић и нагласио да ће Србија наставити са процесом усаглашавања са визном политиком Европске уније.

Додао је да је Република Србија показала да је поуздан партнер у сузбијању илегалних миграција и борби против прекограничног криминала.

Министар је подвукао да је Србија земља која се хумано и са разумевањем односи према свима које је невоља натерала да напусте своје државе, али да има нулту толеранцију према свим видовима криминала.

Поручио је да са мигрантском кризом ниједна држава не може да се носи сама и да је зато неопходно да све земље мигрантске руте наставе да сарађују и раде заједно.

Европска комесарка за унутрашње послове и миграције Јохансон истакла је да је Европска унија посвећена јачању партнерства са Србијом, посебно у области ефикасног управљања границама.

„Хоћу да похвалим власти у Србији, председника Александра Вучића, премијерку Ану Брнабић, Вас министре Гашићу, на послу који сте у протеклим месецима обавили по питању усаглашавања визне политике са политиком Европске уније, што је довело до значајног смањења ирегуларних миграција у ЕУ. Радујем се што скоријем завршетку тог посла“, казала је Јохансон.

Према њеним речима, ангажовање припадника Фронтекса на територији Србије је практичан показатељ посвећености Европске уније у сарадњи са Србијом.

„Заједничке патроле чувају границе, раде на спречавању и сузбијању криминалних активности и кријумчара“, рекла је Јохансон и додала да је наредни корак у сарадњи ревизија споразума између Србије и Фронтекса, који ће дати нови мандат европске Агенције за граничну и обалску стражу и омогућити им да, под командом српских државних органа, буду на границама Србије и Европске уније, али и других суседних земаља које нису чланице ЕУ.

Говорећи о сарадњи српске полиције и Европола, Јохансон је рекла да је та сарадња изузетно добра и изразила уверење да ће у наредном периоду она бити још боља, посебно у области сузбијања кријумчарења људи, наркотика, оружја. 

Јохансон је изразила задовољство што ће данас присуствовати потписивању споразума којим ће Србији бити дат посматрачки статус у Европској мрежи за миграције.

Prijava