AKTUELNOSTI
ODGOVORNA KONZUMACIJA ALKOHOLA I BRIGA O OKOLINI PRE SVEGA

ODGOVORNA KONZUMACIJA ALKOHOLA I BRIGA O OKOLINI PRE SVEGA...

NAKON DRINSKOG SPUSTA OTPAD POSLAT NA RECIKLAŽU

NAKON DRINSKOG SPUSTA OTPAD POSLAT NA RECIKLAŽU...

"KAD PIJEM NE VOZIM" - PORUKA APATINSKE PIVARE I NA „ULAZ” FESTIVALU...

APATINSKA PIVARA ORGANIZACIJOM BAZARA RECIKLAŽE PODSETILA NA VAŽNOST RECIKLIRANJA

APATINSKA PIVARA ORGANIZACIJOM BAZARA RECIKLAŽE PODSETILA NA VAŽNOST RECI...

VREME DANAS U APATINU

«  decembar 2019  »
pusčpsn
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Datum kreiranja 02 oktobar 2012

Ako se  za bilo koju manifestaciju kaže da ima dugu tradiciju, to podrazumeva da se godinama istrajava da se nešto otrgne od zaborava. Sonćanski “Grožđebal” po tome  je jedinstven-već je u dubokoj starosti jer je iza “leđa“ prebačena  81. godina!

Kada se primakne poslednja nedelja septembra i jesen “zakuca” na vrata, sve u selu oživi.  Pod slavolucima grožđa nađu se tada knez i kneginja, a svi se spremaju za veliko narodno veselje. “Grožđebal” znači da su ubrani bogati plodovi, da je dоšlo vreme svatovanja i radosti. Izvorna narodna nošnja, brižljivo čuvana u škrinjama i ormarima, za tu se priliku doteruje i oblači, navuku na noge “ljope” i krene u špancir do centra sela da se svi tu vide, “prodivane” po koju i onda spreme za šokačke svatove. U okićene  fijakere, špeditere i paorska kola upregnu se paradni konji, pa  gizdavi sami od sebe, uz rzanje,  kasom ili lagano, krenu sokacima.

I konja za paradu danas je manje nego što ih nekad bilo. Nema više ni mnogo vinograda i vinogradara, ali…“Grožđebal “ opstaje! Na one nekadašnje podsećaju stare, već izbledele fotografije koje pokazuju-običaji su isti, ali je selo drugačije. Nekada su ulice bile pune prašine, a sada asfalt vijuga kroz selo. Umesto starih brvnara i trščara, izgradjene su moderne kuće, sa obojenim fasadama, a ograde od pruća zamenile su betonske…