AKTUELNOSTI
“KAD PIJEM NE VOZIM“- POZOVEM PRIJATELJA, TAKSI, PROŠETAM ILI SAČEKAM AUTOBUS

“KAD PIJEM NE VOZIM“- POZOVEM PRIJATELJA, TAKSI, PROŠETAM ILI SAČEKAM...

APATINSKA PIVARA DONIRALA SEDAM MILIONA DINARA ZA BORBU PROTIV PANDEMIJE

APATINSKA PIVARA DONIRALA SEDAM MILIONA DINARA ZA BORBU PROTIV PANDEMIJE ...

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD APATIN UVEO REDUKOVANO RADNO VREME

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD APATIN UVEO REDUKOVANO RADNO VREME...

HUMANITARNA AKCIJA

HUMANITARNA AKCIJA "POKLONI OSMEH"...

VREME DANAS U APATINU

«  septembar 2020  »
pusčpsn
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Datum kreiranja 02 oktobar 2012

Ako se  za bilo koju manifestaciju kaže da ima dugu tradiciju, to podrazumeva da se godinama istrajava da se nešto otrgne od zaborava. Sonćanski “Grožđebal” po tome  je jedinstven-već je u dubokoj starosti jer je iza “leđa“ prebačena  81. godina!

Kada se primakne poslednja nedelja septembra i jesen “zakuca” na vrata, sve u selu oživi.  Pod slavolucima grožđa nađu se tada knez i kneginja, a svi se spremaju za veliko narodno veselje. “Grožđebal” znači da su ubrani bogati plodovi, da je dоšlo vreme svatovanja i radosti. Izvorna narodna nošnja, brižljivo čuvana u škrinjama i ormarima, za tu se priliku doteruje i oblači, navuku na noge “ljope” i krene u špancir do centra sela da se svi tu vide, “prodivane” po koju i onda spreme za šokačke svatove. U okićene  fijakere, špeditere i paorska kola upregnu se paradni konji, pa  gizdavi sami od sebe, uz rzanje,  kasom ili lagano, krenu sokacima.

I konja za paradu danas je manje nego što ih nekad bilo. Nema više ni mnogo vinograda i vinogradara, ali…“Grožđebal “ opstaje! Na one nekadašnje podsećaju stare, već izbledele fotografije koje pokazuju-običaji su isti, ali je selo drugačije. Nekada su ulice bile pune prašine, a sada asfalt vijuga kroz selo. Umesto starih brvnara i trščara, izgradjene su moderne kuće, sa obojenim fasadama, a ograde od pruća zamenile su betonske…