«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Datum kreiranja 19 decembar 2012

Gas će od januara poskupeti u proseku za oko 10 odsto i to je dogovoreno s predstavnicima Vlade, izjavio je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, a ministarka energetike i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović da struja neće poskupeti ni u januaru. Gas je trebalo da poskupi odmah od decembra.

Ali, zbog zakonske obaveze da se građani o tome obaveste 15 dana ranije, gas će poskupeti od januara, rekao je Bajatović novinarima. On je napomenuo da je dodatni razlog za pomeranje ovog roka i to što će inflacija na kraju 2012. godine dostići 14 odsto, a dodatno poskupljenje gasa bi to "probilo". Upitan da objasni šta će "Srbijagas" dobiti ovim povećanjem cena, budući da je to opet daleko od realne cene gasa, Bajatović kaže da će ovo svakako uticati na smanjenje gubitka "Srbijagasa" koji za poslednji kvartal iznosi oko 75 miliona evra. Prema njegovim rečima, za kraj sledeće godine predviđeno je uspostavljanje komercijalne cene ovog energenta. Prvi čovek "Srbijagasa" naveo je da će cena po kojoj će Srbija u prvom kvartalu 2013. godine dobijati gas iz Rusije biti između 400 i 410 dolara za 1.000 kubika, a da se očekuje da će tokom godine pasti na 370 do 375 dolara za 1.000 kubika. Ministar energetike i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović istakla je da struja neće poskupeti do kraja ove godine, a ni u januaru sledebhe. "Socijane karte za ugrožene biće završene do 31. decembra, a tarifni sistem u januaru 2013. godine, posle čega će se tačno znati ko koliko troši struje i koliko treba da je plati", objasnila je Mihajović .  Ministarka je ponovila da cena struje treba da bude veća i da je to po svim kalkulacijama potpuno jasno svima, te da ne može da se dozvoli da EPS trpi gubitke zbog niske cene. Mihajlović smatra da je od iznosa poskupljenja bitnije realno stanje EPS-a, kao i to što najmanje 50 odsto građana ne može da plati račun za struju.

Sve više otkupljivača zlata i u Apatinu

U Srbiji je ove godine otvoreno na stotine radnji za otkup zlata. Ako je suditi po tome, čini se da građani svoj porodični nakit sve češće prodaju.Da biste se u Srbiji legalno bavili otkupom zlata i srebra, pre svega morate biti registrovani kao firma koja proizvodi predmete od dragocenih metala. Desetine radnji koje se bave isključivo otkupom, jesu registrovane kao proizvođači i imaju žig proizvođača, ali u praksi to baš i nije tako. Jedna ista firma čiji je vasnik iz Hrvatske, otvorila je desetine predstavništava širom Srbije u proteklih nekoliko meseci. Kako posluju nismo dobili odgovor od njih, jer su nam rekli da ne žele sardanju sa medijima. Ipak, od zlatara koji nisu hteli pred kamere saznajemo da dnevno otkupljuju nekoliko kilograma zlata. Prema podacima Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, zlato izvoze u Austriju. Do veće koliične zlata dolaze tako što daju bolju otkupnu cenu od zlatara. Kažu da je okvirna cena za 14 karata 1.900 do 2.600 dinara, ali da se trude da daju što više naročito ako neko ima veću ponudu po gramu. Vlasnica zlatare Dragana Mišković kaže da je s takvim padom zlata nemoguće držati otkupnu cenu od 2.400 ili 2.500 dinara. "Ono što sam ja čula, nisu zlatari, te su radnje pootvarane kod nas, kako i zašto to verovatno znaju ovi što su pustili otvaranje", kaže Miškovićeva. Interesantno je da je prema zakonu koji važi od prošle godine možete biti proizvođač predemeta od dragocenih metala, ali ne morate obraditi nijedan predmet od zlata ili srebra, bitno je samo da imate propisano opremljen radionički prostor.Proizvođače predmeta od dragocenih metala, pa i radnje za otkup zlata, kontrolišu dve inspekcije, tržišna i grupa za nadzor iz Direkcije za mere i dragocene metale.Danka Pavlović iz Direkcije za mere i dragocene metale kaže da je pre nekoliko meseci pronađeno 14 objekata koji vrše protivzakonito otkup predmeta od dragocenih metala i da su protiv njih pokrenuti postupci. U Direkciji za mere i dragocene metale kažu da je pomenuta firma koja se isključivo bavi otkupom zlata i srebra kontrolisana u više navarata i da radi legalno.U tržišnoj inspekciji saopštavaju da nadzor u ovoj firmi nisu završili i da će ukoliko budu uočene nepravilnosti, u kontrolu biti uključeni MUP, Uprava carina i Uprava za sprečavanje pranja novca.

Prijava