«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Datum kreiranja 30 jul 2013

Povodom slučaja u kome je Televizija Apatin kažnjena sa milion dinara od strane Apelacionog suda Novi Sad, oglasio se SAVET ZA ŠTAMPU svojim stručnim mišljenjem i odlukom, da TV Apatin nije prekršila Kodeks novinarstva ni u jednoj tački

Od osnivanja Saveta za štampu u Srbiji, prvi put je jedna redakcija, i to TV Apatin podnela zahtev da se utvrdi da li je u pisanju tekstova za Novi glas komune prekršen Kodeks novinara Srbije. radi se o dva teksta zbog kojih su redakcija i glavni urednik kažnjeni sa milion dinara, što je jedna od najvećih kazni u istoriji srpskog novinarstva.

Odluka Saveta za štampu glasi: Na osnovu zahteva Upravnog odbora Saveta za štampu, a povodom dopisa redakcije ”Novi glas komune”, кomisija za žalbe Saveta za štampu na sednici održanoj 25. jula 2013.g., zaključuje da list ”Novi glas komune” objavljivanjem tekstova ”Samoubistvo” 10.8.2012. godine i ”Samoubistvo studentkinje”, 17.8.2012. godine nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.

OBRAZLOŽENJE

Glavna i odgovorna urednica lista "Novi glas komune" Vesna Milanović Simičić zatražila је dа Savet za štampu oceni da li je prekršen Kodeks novinara Srbije, nakon što je Apelacioni sud u Novom Sadu presudio 1.000.000 dinara zbog objavljivanja tih tekstova. Reč je o tekstu koji se odnosi na samoubistvu studentkinje M.N. u Apatinu.

Članovi Komisije razmatrali su, pre svega ,da li su objavljivanjem ovakvog teksta prekršene odredbe Kodeksa novinara Srbije koje se odnose na zaštitu privatnosti, kao i da li je postojao javni interes da novinari pišu o ovom slučaju.

Većina članova Komiisije (8 za, 1 protiv i 1 uzdržan) ocenila je, u toku rasprave, da je o preminuloj devojci list pisao sa pijetetom i da je njeno samoubistvo predstavljeno kao tragedija, bez namere da se povredi dostojanstvo žrtve i osećanja njene porodice. Kako je reč o događaju koji je potresao grad i o kojem se danima pričalo, prema mišljenju većine članova Komisije, postojali su razlozi da lokalni list "Novi glas komune" izvesti o tome, pokušavajući da rasvetli i motive samoubistva. ”Novi glas komune” je, kako je ocenjeno, to uradio sa merom, poštujući interesovanje svojih sugrađana za ovaj slučaj, navedeno je u odluci Saveta za štampu.

Prijava