AKTUELNOSTI
APATINSKA PIVARA DONIRALA SEDAM MILIONA DINARA ZA BORBU PROTIV PANDEMIJE

APATINSKA PIVARA DONIRALA SEDAM MILIONA DINARA ZA BORBU PROTIV PANDEMIJE ...

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD APATIN UVEO REDUKOVANO RADNO VREME

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD APATIN UVEO REDUKOVANO RADNO VREME...

HUMANITARNA AKCIJA

HUMANITARNA AKCIJA "POKLONI OSMEH"...

ODGOVORNA KONZUMACIJA ALKOHOLA I BRIGA O OKOLINI PRE SVEGA

ODGOVORNA KONZUMACIJA ALKOHOLA I BRIGA O OKOLINI PRE SVEGA...

VREME DANAS U APATINU

«  jul 2020  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Datum kreiranja 30 jul 2013

Povodom slučaja u kome je Televizija Apatin kažnjena sa milion dinara od strane Apelacionog suda Novi Sad, oglasio se SAVET ZA ŠTAMPU svojim stručnim mišljenjem i odlukom, da TV Apatin nije prekršila Kodeks novinarstva ni u jednoj tački

Od osnivanja Saveta za štampu u Srbiji, prvi put je jedna redakcija, i to TV Apatin podnela zahtev da se utvrdi da li je u pisanju tekstova za Novi glas komune prekršen Kodeks novinara Srbije. radi se o dva teksta zbog kojih su redakcija i glavni urednik kažnjeni sa milion dinara, što je jedna od najvećih kazni u istoriji srpskog novinarstva.

Odluka Saveta za štampu glasi: Na osnovu zahteva Upravnog odbora Saveta za štampu, a povodom dopisa redakcije ”Novi glas komune”, кomisija za žalbe Saveta za štampu na sednici održanoj 25. jula 2013.g., zaključuje da list ”Novi glas komune” objavljivanjem tekstova ”Samoubistvo” 10.8.2012. godine i ”Samoubistvo studentkinje”, 17.8.2012. godine nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.

OBRAZLOŽENJE

Glavna i odgovorna urednica lista "Novi glas komune" Vesna Milanović Simičić zatražila је dа Savet za štampu oceni da li je prekršen Kodeks novinara Srbije, nakon što je Apelacioni sud u Novom Sadu presudio 1.000.000 dinara zbog objavljivanja tih tekstova. Reč je o tekstu koji se odnosi na samoubistvu studentkinje M.N. u Apatinu.

Članovi Komisije razmatrali su, pre svega ,da li su objavljivanjem ovakvog teksta prekršene odredbe Kodeksa novinara Srbije koje se odnose na zaštitu privatnosti, kao i da li je postojao javni interes da novinari pišu o ovom slučaju.

Većina članova Komiisije (8 za, 1 protiv i 1 uzdržan) ocenila je, u toku rasprave, da je o preminuloj devojci list pisao sa pijetetom i da je njeno samoubistvo predstavljeno kao tragedija, bez namere da se povredi dostojanstvo žrtve i osećanja njene porodice. Kako je reč o događaju koji je potresao grad i o kojem se danima pričalo, prema mišljenju većine članova Komisije, postojali su razlozi da lokalni list "Novi glas komune" izvesti o tome, pokušavajući da rasvetli i motive samoubistva. ”Novi glas komune” je, kako je ocenjeno, to uradio sa merom, poštujući interesovanje svojih sugrađana za ovaj slučaj, navedeno je u odluci Saveta za štampu.