AKTUELNOSTI
APATINSKA PIVARA DONIRALA SEDAM MILIONA DINARA ZA BORBU PROTIV PANDEMIJE

APATINSKA PIVARA DONIRALA SEDAM MILIONA DINARA ZA BORBU PROTIV PANDEMIJE ...

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD APATIN UVEO REDUKOVANO RADNO VREME

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD APATIN UVEO REDUKOVANO RADNO VREME...

HUMANITARNA AKCIJA

HUMANITARNA AKCIJA "POKLONI OSMEH"...

ODGOVORNA KONZUMACIJA ALKOHOLA I BRIGA O OKOLINI PRE SVEGA

ODGOVORNA KONZUMACIJA ALKOHOLA I BRIGA O OKOLINI PRE SVEGA...

VREME DANAS U APATINU

«  jul 2020  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Datum kreiranja 04 jul 2015

Nema onog ko ne zna za „Apatinske ribarske večeri“, najdužu letnju manifestaciju u zemlji, pa i šire. Ove svečanosti su decenijama zaštitni znak Apatina, a istorijski kalendari kažu da datiraju još iz 18 veka.

Ova manifestacija je osmišljena u čast plavom Dunavu, danu Sv. Petra i svima koji su živeli pored reke i od najstarijeg zanata – ribasrtva.

Već prvog dana Ribarskih svečanosti grad je zamirisao paprikašem koji su kivali najmlađi, uz tradicionalni defile mažoretkinja kroz grad i nastupom KUD-ova.

Ovogodišnje svečanosti su posvećene obeležavanju 70 godina od kolonizacije i dolaska Ličana u Apatin koji je od tada, pa do danas izmenio u potpunosti svoje lice grada, kako prema reci, tako i prema svima onima koji u naš kraj svake letnje manifestacije rado dolaze.

Prvi put u istoriji grada, Ribarske večeri su počele na novom Trgu Nikola Tesla koji je i osmišljen da bude prostor zahvalnosti najvećem ličkom geniju u najvećem  ličkom gradu.

Centarje u sredui četvrtakbio obojen nasmejanim licima svih generacija koji su rešili da večernje sate provedu u svom gradu uz bogat muzičko scenski program.

 Sve njih je impresionirala spektakularno opremljena bina koja svojom monumentalnošću  parira i „stejdževima“ kakvi se viđaju u mnogo većim gradovima.

U sredu uveče, kada su i zvanično počele 52. Apatinske ribarske večeri, već po tradiciji ih je pred više hiljada građana otvorio dr Živorad Smiljanić, predsednik opštine Apatin:

Potom je spektakularni vatromet ozvaničio početak manifestacije.

Grad i trg su bili prepuni ljudi koji su želeli da budu deo tradicionalnog šetanja glavnom ulicom. U okviru bogatog programa, u Galeriji Menader je otvorena izložba „Vodenice na Dunavu“„50 Godina od velike poplave“, dok je u Muzeju Dunava priređena Međunarodna izložba najvrednijih poštanskih marki iz regiona u maniru obeležavanja kolonizacije. 

Na levoj strani koverte, u gornjem delu, predstavljen portret Nikole Tesle, dok se ispod njega, na gornjem delu ličke kape nalazi broj 70 koji predstavlja jubilej  dolaska Ličana u Apatin.

Treći element,  lokomotiva sa vagonima,  pojavljuje se sa desne straneprethodnih motivai simbolizuje proces kolonizacije u čijem je duhu ovogodišnja manifestacija.  U subotu je održan susret kolekcionara. 

Zagrejavanje pred otvaranje i nastup popularne pop grupe S.A.R.S.  upriličio je estradni program Tamburaškog orkestra „Tandora“ iz Sonte, „Bure, Saša, Kalaba i Voja“ i „Dolly Bell“,  u četvrtak je nastupala Ana Kokić, dok je u petak publiku oduševio Đženan Lončarević.