«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 21 septembar 2012
Štampa

Imlek je povećao otkupnu cenu sirovog mleka za tri dinara po litru, sa 36 na 39 dinara, saopšteno je iz te kompanije. S druge strane, Novosti danas najavljuju poskupljenje mleka, koje bi uskoro moglo da košta 100 dinara za litar.

"Imajući u vidu sušu i smanjenje primarne proizvodnje mleka, Imlek je ovim potezom nastavio politiku podsticanja proizvodnje sirovog mleka kao ozbiljne sirovinske osnove", istakli su u toj kompaniji.Svetlana Glumac, direktorka korporativnih poslova Dunav hrana grupe u okviru koje posluje Imlek, istakla je da ta industrija mleka želi da pomogne farmerima koji se susreću sa sve većim posledicama suše, kao i povećanjem troškova primarne proizvodnje.

Imlek želi i da pospeši dobijanje kvalitetnog, prvoklasnog mleka evropskog standarda, dodala je Glumac. "Strateški cilj Imleka je da nastavi da bude lojalana farmerima. Neophodno je oživljavanje i zaštita domaće proizvodnje, ali i realan kurs dinara, što sada nije slučaj", zaključila je Glumac.Proizvođači mleka tvrde da bi sa ovako paprenim cenama stočne hrane, otkupna cena mleka trebalo da bude barem 56 dinara da bi proizvodnja opstala."Trenutno dobijamo 35 dinara za litar, ali isključivo za ekstra klasu mleka", kaže Sanja Bugarski, predsednik Asocijacije proizvođača mleka.Kako je dalje rekla, gotovo 60 odsto stočara dobija po litru 27 dinara."Znamo da mlekare ne bi mogle da podnesu toliku razliku između trenutne i neophodne cene mleka, jer bi se sve to prelilo na potrošače. Zato smo od Ministarstva poljoprivrede zatražili da nam se obezbedi hrana, jer je nema. Bez nje, farme će se jednostavno gasiti", upozorava Bugarski.

Takođe, Novosti danas pišu kako su, da bi proizvodnja mleka u Srbiji opstala, neophodni drastični skokovi cena, a nezvanična računica pokazuje da bi mleko trebalo da poskupi više od 50 odsto.Tako bi, u slučaju da izostane ozbiljna pomoć države, cena litre mleka bila 100 dinara.Mlekari, pak, tvrde da ni ovaj skok cene ne bi mogao da podmiri potrebe domaćeg tržišta, te je, po njima, za očekivati da, posle nestašice ulja i šećera, na rafovima bude i manje mleka.

"U narednom periodu moguće su nestašice mleka, jer domaća proizvodnja neće moći da zadovolji potrebe", kaže za Novosti Slobodan Petrović, direktor Denjub fud grupe.Kako naglašava, manjak mleka posledica je suše i smanjene proizvodnje, a problem je moguće prevazići "tako što ćemo iz naših kompanija koje posluju u zemljama iz bliskog okruženja uvoziti mleko i obezbediti za domaće tržište".Prema njegovim rečima, povećanje proizvodnje mleka u Srbiji može se očekivati tek od juna 2013, ali samo pod uslovom da godina bude dobra.

Prijava