«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 23 septembar 2012
Štampa

Svetska ekonomija je dospela u „ciklus sudnjeg dana” - kada joj nikakav rast neće pomoći da se razračuna s dugovima i počne novi život, upozorili su ekonomisti.

Do novog talasa krize nije daleko, a političari se i dalje pretvaraju da vide svetlost na kraju tunela i da znaju kako će da nas spasu, ukazali su Piter Bun iz Londonske ekonomske škole i Sakmon Džonson iz Sloan škole za menadžment Tehnološkog instituta Masačusets (MIT).

Neodgovorno ponašanje regulatora finansijskog tržišta i najvećih banaka umnogome je bilo pokretač sadašnje krize, a umesto da ih kazne, vlade i centralne banke su reagovale sve novim i novim ulivanjem novca i „razvezivanjem ruku” finansijskih regulatora, objavljeno je na Internet strani Finmarket.ru. Rezultat takve politike je poguban - Grčka, Portugalija i Irska opstaju na račun novca Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Uz to je i situacija u Italiji i Španiji i dalje teška Kada je kriza 2007-2008. tek počinjala, mnogi ekonomisti su ukazivali da je ulivanje novog novca bezumno, ali se njihovi glasovi nisu čuli u horu onih koji su tražili od vlada i centralnih banaka sve nove i nove programe pomoći. Sada je, međutim, situacija obrnuta: obilje finansijskih instrumenata regulatora ocenjuje se kao glupost, a povećanje količine slobodnog novca na tržištima smatra se bezumljem. Po Bunu i Džonsonu, „ciklus sudnjeg dana” ponovo dobija na snazi - zaoštravaju se problemi u Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama, a pri tom političari u obema zemljama ne pokazuju veću zabrinutost, što, takođe, izaziva strahovanje. Ponovni „ciklus sudnjeg dana” će najverovatnije opet najžešće udariti po već nastradaloj Evropi i pri tom još jače nego ranije, upozorili su pomenuti autori.

Prijava