«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 28 septembar 2012
Štampa

U Srbiji se obeležava Međunarodni dan prava javnosti da zna, sa ciljem da se promoviše pravo na pristup informacijama i podstaknu građani da koriste svoje pravo, a javne vlasti na bolju transparentnost u radu.

Tim povodom, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, "Transparetnost Srbija", Misija OEBS u Srbiji i Razvojni program Ujedinjenih nacija, dodeliće priznanja organima vlasti za doprinos ostvarivanju prava javnosti, ali i za najbolji Informator o radu. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je rekao Tanjugu da je napredak u toj oblasti u Srbiji napravljen, ali da to još nije dovoljno dobro.

"Stanje je nešto bolje nego što je bilo prošle godine, ali je mnogo bolje nego što je bilo pre nekoliko godina. Ipak, još je to nedovoljno dobro, još moramo da radimo mnogo na tome da bi vlast prepoznala jasnu i nespornu obavezu da javnosti polaže račune šta i kako radi, a pogotovu kako troši javni novac i resurse", rekao je poverenik. Šabić je istakao da je i dalje problem što se govori da institucije ne znaju zakon kojim je uređena oblast prava javnosti da zna. "Pre sedam godina donet je Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i ako neko pretenduje da bude činovnik ili državni funkcioner i da vrši vlast, javni posao, ne može da dozvoli sebi da ne zna šta u njemu piše.

On nije onda za taj posao", rekao je Šabić. Poverenik je istakao da je zakon dao pozitivne rezultate, što potvrđuje podatak da se više od hiljade građana, novinara, predstavnika nevladinih organizacija, čak i organa vlasti pozivaju na njega. "To govori da je zakon živ i progresivan, ali nije dobro što poverenik dobija konstantno veliki broj žalbi", upozorio je Šabić. Šabić je naveo da je krajnje vreme da broj žalbi počne da pada, a da je jedini pravi način za to da oni koji drže vlast shvate da "nije nikakvo čudo da se za vršenje vlasti i raspolaganje novcem građana polaže račun javnost ulaskom na zvaničnu prezentaciju te institucije". Međunarodni dan prava javnosti da zna ustanovljen je 2002. godine, a njegovo formalno obeležavanje počelo je posle godinu dana.

Prijava