«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 09 novembar 2012
Štampa

Skoro svakog vikenda desi se neki saobraćajni udes sa tragičnim posledicama, a vozač koji ga je izazvao po pravilu je pod dejstvom alkohola.

Granica od 0,3 promila - što podrazumeva dva piva ili jednu čašicu rakije ili jednu čašu vina - zapravo vas kandiduje da, u slučaju ozbiljnije nesreće, krivično odgovarate. Broj alkoholisanih na srpskim drumovima porastao je za 20 odsto. U prvih 9 meseci ove godine policija je podnela protiv pripitih vozača čak 40 hiljada prekršajnih prijava.

Njih skoro dve hiljade ostalo je na trežnjenju u policijskim stanicima.Samo u toku jedne dnevne kontrole u manjem gradu u zapadnoj Srbiji, za svega 3 sata otkriveno je oko 160 vozača koji su prekomerno uzimali alkohol. Profesor Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu smatra da u Srbiji treba primeniti nemački sistem kažnjavanja pripitih vozača.

On je čini mi se najbolji. Za one koji greše prvi put jedna kazna, za one koji greše drugi put mnogo veća kazna, a za one koji greše treći put, on to ne radi nesvesno njemu treba zabraniti da bude vozač, a takvih će biti malo", objašnjava profesor Vujanić. Svakog vikenda na splavovima ili u kafićima je ruski rulet, jer se nikada ne zna ko će i koliko popiti. Piju skoro identično i muškarci i žene, a najviše mladi u dobi između 20 i 30 godina, koji su po statistici i najrizičnija vozačka grupa.

Samo kontinuiranom kontolom za vikend, koja podrazumeva i privođenje, moći će da se smanji rizik, kažu stručnjaci. "Na putevima u Srbiji za deset meseci ove godine smanjen je broj saobraćajnih nesreća za nešto više od 13 odsto. Inače, kada se govori o uzrocima saobraćajnih nezgoda i dalje je najveći uzrok neprilagođena brzina, s tim da je u poslednje vreme znatno više nezgoda koje izazivaju vozači pod dejstvom alkohola", kaže direktor Agencije za bezbednost saobćaja Stojadin Jovanović.

Ipak, treba znati da novine često preteruju u bombastim naslovina o prisustvu alkohola u krvi kod pojedinih vozača koji su učestvovavli u udesima i koje unapred osuđuju pre sudskog postupka.Damir Okanović iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da vozač može da bude pijana, a da nema nikakve veze sa saobraćajnom nesrećom.

Na primer, pijani vozač, koji prođe na zeleno svetlo trezan prođe na crveno i onda kod sudije jasno je da je kriv trezan vozač, dok će pijani vozač samo odgovarati prekršajno zbog alkohola u krvi, ali i ne za izazvanu saobraćajnu nesreću", ističe Damir Okanović iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja. Pred nama je vreme slava i novogodišnjih i božićnih praznika, kada svi pokušavamo da nađemo opravdanje i da uprkos zabranama i kontolama uzmemo neku čašu više. Međutim, baš ta čaša može imati kobnu ulogu.

Prijava