VREME DANAS U APATINU

«  avgust 2020  »
pusčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 21 novembar 2012
Štampa

Nakon što je Agencija za lekove i medicinska sredstva proverila ispravnost vakcine protiv gripa i izdala dozvolu za puštanje u promet, iz Instituta “Torlak”, stigle su prve doze vakcina I u apatinski Dom zdravlja.

U Dom zdravlja Apatin stiglo je ukupno 2.000 doza vakcine od čega će Svilojevo dobiti 100, Sonta i Prigrevica po 200, Kupusina 50, a ostalih 1.350 grad Apatin.  Od danas ( petak) počeće vakcinacija i to u vremenu od 7,30-11 sati i ona će trajati dok se te doze ne iskoriste.

Ova vakcina, pored tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži i tipove AH3N2 i Bvirusa gripa. Vakcina koja jedostupna u apatinskom  i ostalim domovima zdravlja je inaktivisana, split vakcina, proizvođača Sanofi Pastera.Ova vakcina se preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom,i dr.Lekari ističu  da je vakcina takođe obavezna za sve osobe starije od 65 godina, za zdravstvene radnike kao i za osobe koje rade u ustanovama za negu starijih ljudi odnosno za lica zaposlena u javnim službama koje su u riziku.

Prema saopštenju Ministarstva zdravlja ,imajući u vidu podatke dobijene nakon analize pandemije gripa AH1N1,ovasezonska trovalentna vakcina se preporučuje svakoj osobi starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama, koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje. Inače, vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2–3 nedelje nakon davanja vakcine. S obzirom narazličitu efikasnost vakcine prema uzrasnim kategorijama kod kojih se aplikuje, potrebno je napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku. Zbog toga iz Doma zdravlja pozivaju stanovništvo, a posebno one koji pripadaju visoko rizičnim grupama da se vakcinišu protiv gripa. To je, kako ističu, u interesu pre svega očuvanja sopstvenog zdravlja, a indirektno i članova svojih porodica odnosno kolektiva.

You are here:   PočetnaVESTIKreće vakcinacija protiv sezonskog gripa