VREME DANAS U APATINU

«  septembar 2020  »
pusčpsn
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 04 decembar 2012
Štampa

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva danas obeležavaju praznik Vavedenja, koji simbolizuje dovođenje trogodišnje Marije u Jerusalimski hram, a Vavedenje je i slava manastira Hilandara.

Uvođenje (vavedenje) Bogorodice u hram pratila su, osim roditelja Joakima i Ane, mnogobrojna rodbina i prijatelji koji su tri dana putovali od Nazareta do Jerusalima. Na vratima hrama dočekao ih je starac Zaharija, otac Jovana Preteče, koji je uveo ne samo u hram, već i u deo Svetinja nad svetinjama, u koji je mogao da uđe samo prvosveštenik. Marija je u hramu ostala devet godina.

Nakon smrti Marijinih roditelja sveštenici su udajli za 80-godišnjeg udovca Josifam jer su strogi propisi zabranjivali da devojka ostane devica do kraja života, već je svaka morala da se uda. Marija je i u Josifovoj kući živela kao u hramu - kao prva monahinja, ona koja je život zaveštala bogu.

U narodu se Vavedenje naziva i Sveta Prečista. Na ovaj dan, koji se zove i Ženska Bogorodica, svetkuju se rodilje i nerotkinje, a mnogi se na ovaj dan i pričešćuju.

U Srbiji je ovo usečni dan, dan kada se ne preduzimaju važniji poslovi. Osim onih koji ovaj dan svetkuju kao svoju slavu, to je i dan koji svetkuju stočari. Prema narodnoj tradiciji u istočnoj Srbiji su na osnovu vremena toga dana predskazivali rod useva - vedro nebo obećava dobru letinu.

You are here:   PočetnaVESTIDanas praznik Vavedenja