«  mart 2024  »
pusčpsn
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 14 januar 2013
Štampa

Šeik i njegova kompanija Al Dahra će postati većinski vlasnik vojvođanskih preduzeća Jadran, Mladi borac, 7. juli, Omoljica, Dolovo, Vojvodina u Starčevu.

Zatim i preduzeća Dragan Marković u Obrenovcu,saznaju mediji. Kako prenose mediji, Srbija prodaje zemlju tih kombinata, koja se vodi kao društveno vlasništvo, što je samo po sebi diskutabilna imovinska kategorija. Ta preduzeća imaju u proseku po 500 hektara zemlje, koju naša država šeiku planira da proda po 10.000 evra, a pripada im i 16.500 hiljada hektara državnog zemljišta, a to ćemo mu dati u zakup po 250 evra.

Nezakonitost, poput davanja državnih njiva u zakup bez tendera, biće prevaziđena time što će biti potpisan međunarodni ugovor od državnog značaja i time će i formalno i pravno posao biti zvanično sklopljen. Nešto slično je, podseća se, urađeno i pri privatizaciji NIS-a, kada ga je Gasprom kupio bez međunarodnog tendera direktnom pogodbom.

Poljoprivrednici su ogorčeni zbog toga što nije njima ponuđeno da tu zemlju uzmu u zakup po tako povoljnim uslovima. Poljoprivrednici u Bečeju, Šidu i Inđiji plaćali su hektar njiva koje je država dala na licitaciju i po 800 i 900 evra pa sigurno ne bi bilo teško izdati te njive po 250 evra po hektaru, koliko će ih šeik platiti. U Banatu, gde se nalazi nekoliko kombinata kojima će gazdovati šeik, državna zemlja je u arendu „išla” po 500 evra, navode mediji.

Sve su to kvarne igre, ako se ovako nastavi, zaista ćemo svi pod jednu šljivu. Bunili smo se nakon prve Dinkićeve i Vučićeve posete Abu Dabiju i nakon prvog dogovora, a sada nam kažu da to nije prodaja već zajedničko ulaganje. Nije šija nego vrat", rekao je medijima poljoprivrednik iz Crepaje Miroslav Grubanov, predstavnik Udruženja "Paor”.

To je samo dokaz koliko vlast poštuje narod i koliko poštuje zakon. Ne brani naš zakon samo prodaju državne zemlje već uopšte prodaju zemljišta strancima. Ministar poljoprivrede, s jedne strane, obećava da će pomeriti granicu, to jest rokove koje smo ispregovrali s EU kada je o prodaji njiva strancima reč, a s druge strane, ministar privrede već prodaje zemlju, kaže poljoprivrednik iz Kaća Vojislav Malešev, predsednik Udruženja Klub 100P plus, podsećajući na to da je Mađarska pre nedavno zabranila prodaju njiva strancima, a oni su u EU.

Predstavnici Samostalnog sindikata PIK-a Bečej„ u najavama ministra Dinkića da će Emiratima ponuditi kombinate videli su šansu za bečejski kombinat. Međutim, kako je juče kazao predsednik Š PIK-a Branislav Šekerović, to preduzeće s 8.244 hektara oranica nije predmet dogovora s Arapima.

Prijava