«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 21 januar 2013
Štampa

Jedna od izmena u novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima mogla bi da bude da vozači ne smeju nimalo da imaju alkolhola u krvi, kao što je to sada predviđeno za profesionalne vozače, rečeno je  Tanjugu u radnoj grupi koja priprema zakon.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogadu Milan Vujanić kaže da nema razloga da neko pije kada vozi i da bi novi zakon trebalo da predvidi vožnju bez alkohola, s obzirom na to da mnogo ljudi strada na srpskim putevima upravo zbog konzurmiranja alkohola.
Vujanić je rekao da sadašnji zakon predviđa da profesionalni vozači moraju da imaju nula promila alkohola u krvi, a ostali vozači, takođe, ne smeju da konzumiraju alkohol, ali mogu da imaju do 0,3 promila alkohola, "jer su možda jeli nešto što je izazvalo alkoholno vrenje".
Šef radne grupe je istakao da vozač i po sadašnjem zakonu ako kaže da je "malo popio", a ima na primer 0,1 promila alkohola takođe može da bude kažnjen, a ako ne kaže, onda se toleriše do 0,3 promila zbog navodnog alkoholnog vrenja. Prema rečima Vujanića, odredbe koje to propisuju su "iskrivljavanje istine" i nema nikakvog razloga da postoje.
On je naglasio da su učesnici u saobraćaju u Srbiji, na primer, tri i po puta ugroženjiji nego u Švedskoj i da ne vidi razlog zašto ne bi u novom zakonu trebalo za sve da važi vožnja sa nula promila.
Posle samo tri godine od donošenja Zakona o bezbednosti saobraćaja, radi se na izradi novog koji bi mogao do kraja godine da se nađe u skupšitni.
Manje poginulih, smanjenje materijalne štete sa 700 na 500 miliona evra godišnje, uvodenje stimulativnih i destimulativnih mera za vozače i veća odgovornost preduzeća za puteve, samo su neke od mera koje bi trebalo da se nađu u novom zakonu o bezbednosti u saobraćaju.

Prijava