«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 24 januar 2013
Štampa

Stanje ozimih useva u  apatinskom ataru je dobro svuda gde je jesenja setva završena na vreme. Pšenica je završila bokorenje još krajem prošle godine, a isto je i sa ječmom.

Ovi usevi ušli su u zimu dobro razvijeni, a ovako “dobroj slici” na njivama pogoduje i činjenica da do sada nije bilo golomrazica koje suprelazile minus 10 i više stepeni.

Iako su usevi dobro razvijeni, nepoznanica je za poljopivredne proizvođače jedino kako će biti proleće. No pre toga treba početi na vreme prihranjivanje kultura i to treba kvalitetno odraditi.Stručnjaci su ipak jedinstveni u oceni da, na osnovu stanja useva, vlage zemljišta, očekivanih padavina do kraja zime, distribucije i količine raspoloživog azota u zemljištu, treba očekivati solidan rod za dati nivo agrotehnike koja je primenjena.

Prvu prihranu pšenice, ozimog ječma i uljane repice kao i zatvaranje brazdi da bi se sačuvala zimska vlaga, u sonćanskom “Mladom borcu u restrukturiranju”  planiraju krajem ovog meseca. Čekaju da mraz stegne zemlju odnosno “izbegavaju” da sada u vlažne njive ulaze sa teškom mehanizacijom kako se nebi uništili usevi I stvaralo bato.

 U svilojevačkoj Zemljoradničkoj zadruzi takođe čekaju da se zemlja ili  malo smrzne ili da se prosuši. Kako kažu, veštak je, u svakom slučaju, u prikolicama već spreman.  Bilo bi  najidealnije da padne sneg  jer bi to, prema njihovim tvrdnjama, bio pun pogodak. Em se nebi oštetila pšenica, em bi prihrana sa vlagom direktno dospela u zemlju. Za sada te vlage ima do nekih 30-tak cm.

Prijava