«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 17 februar 2013
Štampa

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV), na klinikama za hematologiju i za nefrologij, od gripa je obolelo ukupno 17 pacijenata saopšteno je u Institutu  za javno zdravlje Vojvodine (IJZV) u Novom Sadu.

Radi sprečavanja nastanka novih slučajeva oboljenja zabranjene su posete pacijentima na tim klinikama i preduzete sve druge neophodne mere, rekla je medijima portparol KCV Jelena Jurišin napominjući da u KCV nema preminulih od posledica gripa. Epidemija gripa, kako je navedeno u saopštenju IJZV, razvila se od pacijenata koji su u vreme prijema na bolničko lečenje već imali znake respiratornog oboljenja ili su bili u inkubaciji. Prema dijagnozama, potvrđenim u laboratoriji za influencu Centra za virusologiju IJZV, kod četiri pacijenta potvrđen je tip B virusa gripa, a kod njih 13 tip A (H1N1). Oba virusa su registrovani cirkulišući virusi u populaciji u sezoni 2012/13 godine i sadržani su u preporučenoj vakcini za prevenciju bolesti. U saopštenju se navodi da su, radi suzbijanja epidemije, preduzete kliničke i epidemiološke mere kao i da su zabranjene posete pacijentima na klinikama gde je registrovana epidemija gripa.

Dva smrtna ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa virusom gripa tipa A. U Srbiji su do sada registrovana dva smrtna ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa virusom gripa tipa A, izjavila je nacionalna kordinatorka za grip Dragana Dimitrijević sa Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Oba smrtna slučaja dogodila su se u februaru. U prvom slučaju preminula je osoba na području Beograda, a u drugom sa područja Novog Sada. Oba pacijnta su bili hronični bolesnici i oni su hospitalizovani zbog osnovne bolesti. Kod njih je potvrđen virus gripa, ali ponavljam oni su bili hronični bolesnici", rekla je Dimitrijević.

Prijava