«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 21 mart 2013
Štampa

Ustanova za stručno osposobljavanje odraslih u Apatinu, poznatija kao bivši Radnički univerzitet, vrši upis i organizuje stručno osposobljavanje odraslih za razna zanimanja. Ustanova nudi i kurseve engleskog i nemačkog jezika, ali i obuku za rad na računaru.

Dosadašnja praksa pokazala je da su kandidati, zahvaljujući stečenim diplomama i sertifikatima, osposobljeni za rad na našim prostorima, ali i van granica zemlje - kaže diplomirani inženjer Mirko Medić, direktor Ustanova za stručno osposobljavanje odraslih.U ovoj obrazovnoj instituciji mogu se završiti tri privatne srednje škole. Reč je o Srednjoj ekonomskoj školi "Sveti Nikola", Srednjoj medicinskoj školi "Hipokrat" i Stručnoj saobraćajnoj školi. Školsko obrazovni centar "Sveti Nikola" iz Novog Sada vrši obrazovanje po planu i programu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, pa su polaznici izjednačeni sa učenicima u državnim školama.Navedene škole, osim obrazovanja redovnih učenika, specijalizovale su se za obrazovanje vanrednih učenika, ali i prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i specijalizaciju, odnosno sticanje petog stepena, a sve u korist onih koji zbog raznih promena i potreba posla moraju da obnove postojeća i usvoje nova znanja.

- Školsko obrazovni centar obrazuje kadrove za rad u području ekonomije, prava i administracije, trgovine, turizma i ugostiteljstva, saobraćaja, zdravstva i socijalne zaštite. Kandidati sve ispite polažu u svom gradu. Ova mogućnost smanjuje im brojne troškove - objašnjava direktor Medić.Za sve one koji nemaju status redovnog učenika, koji nemaju završenu srednju školu ili koji su završili osmogodišnje obrazovanje, a ne mogu da se odluče koju školu da upišu, ali i one koji žele da ostvare viši stepen obrazovanja, pa i da promene kvalifikaciju, ponuđena je mogućnost vanrednog obrazovanja.

- Svi polaznici dobijaju predmete po godinama, potom se sami spremaju za ispite i polažu ih pred stručnom komisijom jednom mesečno. U jednom ispitnom roku moguće je prijaviti najviše tri predmeta. Nakon maturskog u potpunosti su osposobljeni za nastavak školovanja na nekom od fakulteta - ističe Mirko Medić.

Sva zainteresovana lica mogu se obratiti lično u prostorijama Ustanove za stručno osposobljavanje odraslih, koja se nalazi u Ulici Dimitrija Tucovića 32, a sve informacije mogu se dobiti i putem telefona: 773 - 244 ili 064/23-828-13.

Prijava