«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 28 mart 2013
Štampa

U nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala, pripadnici Policijske uprave u Somboru, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Somboru, lišili su slobode sledeća lica:

1. L. M., direktora i vlasnika „Tehnomag Term“ d.o.o. Novi Sad,

2. T. L., odgovornog izvođača radova,

3. M. D., odgovornog izvođača radova,

4. M. Đ., direktora d.o.o. "VK Inženjering" Novi Sad i nadzorni organ naručioca radova,

5. M. K., predsednika Saveta Mesne zajednice Bački Gračac i

6. J. Z., bivšeg sekretara MZ Bački Gračac

dok će krivičnom prijavom biti obuhvaćeni:

1. V.K., načelnik Odeljenja vodne inspekcije Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

2. D. M., sekretar MZ Bački Gračac i

3. S. Z., šef računovodstva „Tehnomag Term“ d.o.o. Novi Sad

zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo Zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni su, u avgustu 2006. godine, zaključili Ugovor o izgradnji objekata za kanalisanje i prečišćavanje otpadnih voda u MZ Bački Gračac, sa izvođačem radova  „Tehnomag Term“ d.o.o. Novi Sad, za iznos od  193.201.672,37 dinara.

S namerom sticanja protivpravne imovinske koristi, sačinjavali su i overavali privremene situacije, za radove koji nisu izvedeni, na osnovu kojih je MZ Bački Gračac zahtevala i dobila bespovratna sredstva od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede R. Srbije, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja R. Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, u ukupnom iznosu od 24.095.000,00 dinara, koji je uplaćen na račun izvođača radova.

U cilju prikrivanja navedenih radnji, po prethodnom dogovoru osumnjičenih, V. K. je uništio kompletnu dokumentaciju kojom je pravdano trošenje budžedskih sredstava.

Na taj način osumnjičeni su, izvođaču radova „Tehnomag Term“ d.o.o. Novi Sad, omogućili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 24.095.000,00 dinara, a sve na štetu Budžeta Republike Srbije.   

Radi podsećanja, pre samo nekoliko dana, u nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala, pripadnici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, lišili su slobode:

Slobode su lišeni:

Srđana P. (1961), predsednika Izvršnog odbora Razvojne banke Vojvodine,

Biljanu J. (1951), predsednika Izvršnog odbora Razvojne banke Vojvodine i

Slobodana B. (1958), direktora Sektora za poslovanje sa privredom i člana Kreditnog odbora Razvojne banke Vojvodine.

Protiv navedenih osoba, kao i protiv Dušana B. (1956) koji se trenutno nalazi u pritvorskoj jednici Višeg suda u Zrenjaninu, Tužilaštvu za organizovani kriminal biće podneta krivična prijava, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni Srđan P. kao predsednik Izvršnog odbora Banke, Biljana J. kao predsednik Izvršnog odbora Banke i Slobodan B. kao direktor Sektora za poslovanje sa privredom i član Kreditnog odbora Banke, u periodu od 2009. do 2012. godine izvršili su krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, na taj način što su u dogovoru sa Dušanom B, kršeći zakonske i podzakonske akte i interne propise banke, odobrili privrednim društvima ukupno 45 plasmana bez adekvatnih sredstava obezbeđenja i na taj način su, usled nesposobnosti otplate dospelih potraživanja, ovim privrednim društvima, a na štetu Banke, pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 2,6 milijardi dinara.

Osumnjičeni Srđan P., Biljana J. i Slobodan B. će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Prijava